Tražite knjige u Budvi? Naći ćete ih u paketima!

Nakon što su se u septembru prošle godine uselili u nove prostorije, luksuzne zgrade univerziteta, biblioteka još čeka na dodatne police
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 16:49h

Više od 50 hiljada knjiga gradske biblioteke i dalje se nalazi u paketima. Iako su dobili nove prostorije, u zgradi Akademije znanja, na zaobilaznici, već godinu dana gradska biblioteka bukvalno nema osnovne uslove za rad.

Nakon što su se u septembru prošle godine uselili u nove prostorije, luksuzne zgrade univerziteta, biblioteka još čeka na dodatne police kako bi smjestila vrijedan bibliotečki fond od gotovo 80 hiljada knjiga.

Dio prostorije od ukupno 600 kvadrata, koliko je dodiljeno biblioteci, je opremljen, ali veći dio su i dalje prazne sobe na čijem podu su uredno složeni paketi sa knjigama.

500 učlanjenih Budvana može na raspolaganju da ima samo dio knjižnog fonda

Zahvaljujući zaposlenima u Javnoj ustanovi „Muzeji , galerije i biblioteka“, knjige se čuvaju i sprečava se njihovo propadanje, jer su smještene u provjetrenim i prostorijama koje su pogodne za deponovanje tog kulturnog blaga grada. U očekivanju da Opština raspiše tender i obezbijedi neophodne police, dotle 500 učlanjenih Budvana može na raspolaganju da ima samo dio knjižnog fonda.

Bez telefona, interneta...

Direktorka JU „Muzeji, galerije i biblioteka” Biljana Brajović- Pajković potvrdila je za „Vijesti“ da je u biblioteci izložen samo dio beletristike i lektire.

“Ostatak knjiženog fonda, među kojim imamo i vrijednu stručnu litaretauru, i dalje je u paketima. Vjerujem da će Opština napokon nabaviti ostatak polica, kako bi biblioteka mogla da radi u punom kapacitetu”, kazala je Brajović- Pajković.

Međutim, iako su riješili krov nad glavom, biblioteka i dalje radi u nemogućim uslovima - nema telefon, internet i ostale uslove neophodne za normalno obavljanje djelatnosti.

Golgota počela prije godinu i po

Golgota gradske biblioteke, jedne od najstarijih kulturnih institucija u gradu, sa vijek i po dugom tradicijom postojanja, počela je još prije godinu i po, kada je vlasnik „Zeta filma“, zgrade u centru Budve, otkazao podstanarstvo biblioteci.

Plan je bio da se biblioteka iz “Zeta filma” useli u prostor novog poslovnog centra “TQ plaza” u čak hiljadu kvadrata, ali je potom odluka promijenjena, pa su joj dodijeljene ništa manje luksuzne prostorije u Akademiji znanja.

Kako je „Vijestima“ saopšteno, Opština planira da ubrzo raspiše tender za nabavku bibliotečkog inventara

U tom vakuumu, tokom ljeta prošle godine, biblioteka je bila zatvorena, očekujući useljenje u nove prostorije. To je bio prvi put u njenoj tradiciji dugoj 145 godina, s izuzetkom pauze tokom Drugog svjetskog rata, da ljubitelji knjige nijesu mogli da je posjete.

Kako je „Vijestima“ saopšteno, Opština planira da ubrzo raspiše tender za nabavku bibliotečkog inventara, čime bi ta kulturna institucija mogla da radi u punom kapacitetu.

Čitaonica od 1864.

Prvi pisani tragovi o postojanju javne čitaonice u Budvi pojavljuju se 1864, kada se pominje kao pretplatnik na Srpsko-dalmatinski magazin.

Prva čitaonica u Budvi otvorena je u kući poznatog Budvanina Toma Luketića, čije se ime do današnjih dana na razne načine vezuje za biblioteku. Posljednjih tridesetak godina bila je smještena u zgradi “Zeta filma”, u nekadašnjem Domu kulture “Gojko Krapović”, koji je bio centar svih gradskih kulturnih i društvenih dešavanja. Nakon obnove oštećene zgrade u zemljotresu 1979. godine i namjenske dogradnje novog prostora za biblioteku, “Zeta film” se, kao vlasnik, knjiži na cijelu zgradu, a biblioteka postaje podstanar u sopstvenom prostoru.

Tokom 2004. “Zeta film” je privatizovan, a novi vlasnik, firma iza koje stoji nikšićki biznismen Brano Mićunović, zaključila je ugovor sa Opštinom o iznajmljivanju prostora. Nakon objave da se moraju iseliti, kompletan knjižni fond je spakovan i prebačen u nove prostorije.

Galerija

Bonus video: