Vatrogasci intervenisali 1.551 put, pamtiće pakleni avgust

u prosjeku je tokom dana izbijalo čak 17 požara, što je izuzetno veliki broj
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 15:37h

Ovog ljeta, u periodu od juna, do kraja avgusta na teritoriji Podgorice registrovano je 1.561 požar, što je znatno više nego u istom periodu prošle godine kada je bilo evidentirano 1.156 požara.

Međutim, zabrinjava veliki broj požara koji su izbili tokom noći, a takvih je bilo čak 40, što ukazuje na veliku angažovanost piromana na teritoriji glavnog grada, a vjerovatno i Crne Gore.

"Avgust je zaista bio neobično vreo i dobar dio požara pruzrokovan je visokim temperaturama i nepažnjom građana, ipak požari koji su izbili tokom noći su po svemu sudeći podmetani i to je ono što sve zajedno treba da nas zabrine. Ne razumijem odakle nekom toliko snažna želja da podmetne požar i nanese nekom štetu", kaže za "Vijesti" komandir podgoričke Vatrogasne jedinice Vidak Đelević.

Požar na Ćemovskom polju

S obzirom na ogroman broj požara, vatrogasci su imali "vrelo ljeto". Prema ovim podacima u prosjeku je tokom dana izbijalo čak 17 požara, što je izuzetno veliki broj.

"Za vatrogasnu službu ovo ljeto je bilo izuzetno naporno i rijetko su bili trenuci kada nigdje nije gorjelo", dodaje Đelević.

Najviše požara bilo je tokom avgusta, ukupno 795 požara.

"Avgust je bio izuzetno naporan, a tokom ovog ljeta čak 30 puta smo bili primorani da angažujemo kompletnu vatrogasnu službu na gašenju požara. Veliki broj požara na teritoriji glavnog grada izazvan je nepažnjom građana, iako su vatrogasne službe uoči početka ljetnje sezone upozoravale da je oprez u rukovanju sa vatrom neophodan", kazao je Đelević.

Požar na brdu Gorica

Ipak, veliki broj građana nije poslušao savjete vatrogasne službe.

"Bilo je slučajeva kada su na malom prostoru izbila odjednom četiri požara, kao što je to krajem avgusta bio slučaj na Gorici. U veoma kratkom roku buknulo je na četiri mjesta i taj požar je mogao da nam zada velike nevolje", završio je Đelević.

Galerija

Bonus video: