Odgovor novinara Vijesti Porto Montenegru: Poštujte planska dokumenta

Dok se "Adriatic Marinasu" dozvoljava da postavlja ovaj privremeni objekat, domicilnom stanovništvu se ukidaju dozvole
50 pregleda 0 komentar(a)
Lido Mar, Foto: Arhiva Vijesti
Lido Mar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.09.2011. 09:09h

Počastvovan sam činjenicom da je kompanija "Adriatic Marinas" u svom reagovanju na moj tekst o tome kako je njihov luksuzni 65-metarski otvoreni bazen sa svim pratećim sadržajima koji su izgradili u „Porto Montenegru", napravljen i legalizovan kao privremeni objekat, potvrdila sve moje navode.

Dakle, nadležne institucije u Crnoj Gori izašle su u susret zahtjevu „Adriatic Marinasa" da im se dozvoli „izmještanje" (u praksi rušenje) sinhrolifta i gradnja „turističkog bazena luksuzne kategorije" na mjestu onoga što je po Studiji lokacije Arsenal-Tivat, moralo biti sačuvano u nepromijenjenom obliku.

Ne problematizujući želju svakog investitora da što lakše i brže „oplodi" svoj kapital jer je ona sasvim legitimna, ja potpuno razumijem potrebu „Adriatic Marinasa" da stari brodograđevni kapacitet - sinhrolift koji im je zauzimao dobar dio obale u njihovom budućem nautičkom centru, pretvore u nešto što je kompatibilno imidžu „igrališta za tajkune", kako strani mediji nazivaju „Porto Montenegro".

Pomenutu Studiju, što je prvi takav slučaj kod nas, donijela je Skupština Crne Gore na sjednici 19. marta 2008. godine

Ne razumijem, međutim, snishodljivost državnih organa da izađu u susret svakoj, pa i takvoj želji nesumnjivo značajnog investitora kakav je „Adriatic Marinas", pa čak i ako to podrazumijeva kršenje zakona, odnosno relevantnog planskog dokumenta koji ima zakonsku snagu - Studije lokacije Arsenal-Tivat.

Pomenutu Studiju, što je prvi takav slučaj kod nas, donijela je Skupština Crne Gore na sjednici 19. marta 2008. godine, a rok važenja tog planskog dokumenta je do 2020. Sve ostale državne studije lokacije koje su uslijedde nakon ove, usvojila je Vlada, poznata po svom ,,susretnom planiranju prostora po željama investitora".

Sačuvati u integralnom obliku

Dok Studiju lokacije Arsenal-Tivat u zakonskoj procedure ne promijeni onaj ko je i donio -Skupština, njena rješenja ostaju na snazi pa tako i ono koje kaže: „Sačuvati u integralnom obliku kompleks u sjeverozapadnom dijelu Arsenala, koji čine sinhrolift, navoz i nadstrešnica za sinhrolift jer predstavljaju jedan od najznačajnijih segmenata vezanih za rad Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda."

"Kompleks u severozapadnom delu Arsenala koji čine snhrolift, pušten u rad 1976, navoz i nadstrešnica za sinhrolift, potrebno je sačuvati u integralnom obliku"

Ta odredba temelji se na nalazima višeg kustosa i kustosa Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, mr Rifata Kulenovića i Gordane Karović u dokumentu „Industrijsko nasleđe Crne Gore - Momaričko-tehnički remontni zavod „Sava Kovačević"-Arsenal Tivat - izveštaj o uvidu u stanje i predlog mera" koji su pomenuti stručnjaci uz asistenciju nekolicine domaćih, među kojima i predstavnika kompanije „Adriatic Marinas", uradili u decembra 2007 za potrebe Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora.

"Kompleks u severozapadnom delu Arsenala koji čine snhrolift, pušten u rad 1976, navoz i nadstrešnica za sinhrolift, potrebno je sačuvati u integralnom obliku, jer predstavljaju jedan od najznačajnijih segmenata vezanih za rad Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda.

U prilog ovom predlogu ide i činjenica da se ovaj kompleks nalazi u radnom i funkcionalnom stanju", piše u tom dokumentu, koji je, za razliku od nalaza „stručnjaka" iz lokalne tivatske NV0 Centar za kulturno nasljeđe „Projektor" na koje se u svom reagovanju poziva „Adriatic Marinas", postao dio obavezujućeg planskog dokumenta - Studije lokacije Arsenal-Tivat.

Domicilnom stanovništvu se ukidaju dozvole

Dakle, sinhrolift je krajem 2007. bio u radnom i funkcionalnom stanju, a od tada je njime gazdovao „Adriatic Marinas" i doveo ga u navodno stanje „nebezbjedno i izloženo konstantnoj delapidaciji", zbog čega ga je na zahtjev „Adriatic Marinasa", trebalo srušiti i zamijeniti „Lido Marom", a nadležni organi Crne Gore sve legalizovati pod plastom privremenog objekta.

"Neka kažu koliki je rok trajanja „Lido Mara" kao privremenog objekta i malo smanje muziku tokom privatnih žurki"

Zanimljivo, dok se "Adriatic Marinasu" dozvoljava da postavlja ovaj privremeni objekat, domicilnom stanovništvu se ukidaju dozvole i ruše slični privremeni objekti na morskoj obali u centru Tivta - npr. otvoreni plažni barovi „Regina" i „Mai Tai", iako po papirima, legalno nisu uopšte različiti of fancy „Lido Mara".

Menadžere "Adriatic Marinasa" koji su velikom većinom iz Australije, Kanade i Velike Britanije molim da u „nastavku realizacije projekta u koji je do sada uloženo gotovo 150 miliona eura, snažeći i stvarajući infrastnikturu koja će Crnu Gora i Tivat smjestiti u sami vrh nautičkog turizma", to rade jednako zakonito kako bi to činili u svojim uređenim pravnim državama, a ne da koriste „crnogorske veze" i balkanska pravila ponašanja kao na slučaju „Lido Mar".

I na kraju, neka kažu koliki je rok trajanja „Lido Mara" kao privremenog objekta i malo smanje muziku tokom privatnih žurki na tom bazenu kojom probijaju uši lokalnog stanovništa i granice zakonom dozvoljenih decibela u Crnoj Gori.

Bonus video: