Mnogi bi da gledaju utakmice Srbije

"Na drugim televizijama zatamnjivan je prenos utakmica Srbije, iako je makar na primorju vladalo ogromno interesovanje" kazao je Drakulović
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 19:38h

Predstavnici kablovskih operatera i elektronskih medija saopštili su da je potrebno formirati zajedničko radno tijelo, koje bi pronašlo model fleksibilnije primjene Zakona o autorskim i srodnim pravima i da eventualno pripremi izmjene tog Zakona.

Sastanak u Agenciji za elektronske medije prouzrokovala je nedavna najava beogradske Televizije B92 da crnogorski kablovski operateri ubuduće neće moći da emituju njen osnovni kanal.

"Na sastanku je postalo jasno da razlog za takvu odluku B92 nije nepoštovanje plaćenih prava, nego da je isti vlasnik iz Grčke koji je kupio tu televiziju, u završnici dogovora oko kupovine podgoričke Pro TV. Ocijenili smo da treba formirati zajedničko tijelo koje bi našlo model lakšeg i fleksibilnijeg funkcionisanja”, kazao je nakon sastanka Milovan Drakulović, predsjednik Udruženja kablovskih operatera.

On je istakao da su svi na sastanku bili saglasni da se Zakon o autorskim i srodnim pravima mora poštovati.

"Istovremeno ne moramo vježbati strogoću nad građanima slijepom primjenom propisa. Primjer takve primjene je situacija koju imamo ovih dana. RTCG je kupio prava prenosa košarkaškog prvenstva, ali nije prenosio sve utakmice, tako da je na drugim televizijama zatamnjivan prenos utakmica Srbije, iako je makar na primorju vladalo ogromno interesovanje. U tom smislu moramo naći naćin fleksibilnije primjene, odnosno da ne zatamnjuemo nešto što neko drugi ne prenosi", objasnio je Drakulović.

Bez smanjenja cijene računa

On je negativno odgovorio na pitanje mogu li građani očekivati smanjenje cijene računa za kablovsku pošto su posljednjih mjeseci izgubili neke do najgledanijih televizija iz okruženja.

Nakon "skidanja" hrvatskih televizija RTL i Nove i srpske Prve sada je najavljeno i "gašenje" B92.

"To je nemoguće jer su sadašnje cijene, kada se imaju na umu sve obaveze koje kablovski operateri moraju platiti, minimum ekonomske održivosti. Tako da cijena kablovske može ići samo gore", kaže Drakulović.

Iako ih se jednako tiče priča o poštovanju plaćenih prava, sastanku sa kablovskim operaterima i regulatornom Agencijom prisustvovali su čelnici samo dviju domaćih komercijalnih televizija NTV Montena i TV Vijesti.

Predstavnici tih medija su istakli da kablovski operateri ne treba da traže krivca za skidanje B92, nego građanima da objasne da je to poslovna odluka te televizije.

U Agenciji tvrde da postoji prostor za dogovore, ali da se zakon mora poštovati.

"Ne možemo se dogovarati kako ćemo i koliko poštovati zakon, on se mora poštovati", kaže direktor Agencije Abaz Džafić.

U vezi s problemom prenosa sa košarkaškog prvenstva, Džafić kaže da će se time pozabaviti Savjet Agencije, jer to nije nadležnost direktora.

"Kao što se moraju poštovati svačija plaćena prava mora se poštovati i volja tolikog broja ljudi da gleda nešto što ih zanima, ako već postoji mogućnost", kaže Džafić.

Bonus video: