Advokatu sumnjiva kupovina makedonskog odmarališta

“Vijesti” su tokom dana više puta pokušale da stupe u kontakt sa predstavnicima preduzeća “Vezuv”
493 pregleda 0 komentar(a)
Makedonsko odmaralište, Tivat, Foto: Radiotivat.com
Makedonsko odmaralište, Tivat, Foto: Radiotivat.com
Ažurirano: 07.09.2011. 19:20h

Četrnaest porodica, koje već skoro dvije decenije žive u nekadašnjem takozvanom makedonskom odmaralištu u Tivtu, uskoro bi mogle biti iseljene jer im je to nagovijestio novi vlasnik tog objekta, podgorička firma „Vezuv“.

Ta firma u katastru se uknjižila kao vlasnik zgrade u Ulici Blaža Jovanovića na Seljanovu, koja ima prizemlje, sprat i potkrovlje, površine u osnovi 476 kvadrata i dvorište od 461 kvadrat.

Iako je zgrada u prilično lošem stanju i u njoj već godinama bespravno žive mahom porodice bivših i sadašnjih radnika HTP „Mimoza“, sama lokacija odmarališta, preko puta upravne zgrade firme „Adriatic Marinas“, u obuhvatu Studije lokacije za Porto Montenegro, ovu nekretninu potencijalno čini vrlo vrijednom.

Pantović: Sumnjiva je kupovina

Pravni zastupnik grupe sadašnjih stanara tog odmarališta, tivatski advokat Ratko Pantović, kazao je novinarima da je način na koji se firma „Vezuv“ uknjižila u katastru kao novi vlasnik te nekretnine “veoma kontroverzan i da navodi na sumnju u izvršenje krivičnog djela pranja novca”.

Zbog toga će, najavio je, “protiv svih koji se pominju u dokumentaciji dostupnoj u tom slučaju, podnijeti krivičnu prijavu specijalnom tužiocu za organizovani kriminal i sprečavanje korupcije Đurđini Ivanović“.

“Vijesti” su tokom dana više puta pokušale da stupe u kontakt sa predstavnicima preduzeća “Vezuv”, putem brojeva telefona dostupnih na informacijama, ali je jedan bio ugašen, a na drugi se niko nije javljao.

Vezuv se odjednom pojavio

„U Makedoniji je 3. decembra 2010. održan tender za prodaju tog objekta na kojem sam ja, u ime jednog mog klijenta, konkurisao kao jedini ponuđač. Međutim, iz nekih formalno-pravnih razloga, naša ponuda je odbijena i tender zaključen bez realizovane prodaje.

Prije mjesec dana pojavili su se neki ljudi koji, u ime firme ’Vezuv’, presreću stanare odmarališta, mašu papirima da su oni novi vlasnici i prijete iseljenjem“, kaže Pantović.

On je novinarima dostavio obimnu dokumentaciju vezano za dosadašnje pokušaje kupoprodaje nekadašnjeg makedonskog odmarališta u Tivtu.

Pantović tvrdi da službenici tivatske kancelarije Uprave za nekretnine u prvi mah nijesu prihvatili ugovor o kupoprodaji koji im je donijela firma „Vezuv“, sa zahtjevom da se uknjiži kao novi vlasnik, jer ugovor potpisan 18. februara 2011. u Makedoniji nije bio propisno ovjeren.

Gdje je porez?

Po tom dokumentu, „Vezuv“ je od Ministarstva rada i socijalnog staranja Makedonije za 700.000 eura kupio odmaralište u Tivtu.

„Zanimljivo je kako je uopšte moglo doći do sklapanja tog ugovora, kada je tender okončan bez kupoprodaje, i kako je navodno mogla biti donijeta odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača kada je na tenderu 3. decembra jedina prispjela ponuda, moja i mojih klijenata, odbačena zbog, navodno, formalnih nedostataka“, ustvrdio je Pantović.

Rekao je i kako je “provjerom završnih računa preduzeća „Vezuv“ d.o.o. Podgorica utvrdio da ta firma tokom svog postojanja nije ostvarila dobit u iznosu od 700.000 eura, niti je na taj iznos platila porez na dobit, pa tako nije za tu sumu mogla da plati ni spornu nekretninu u Tivtu”.

“Ako je to urađeno, onda je to školski primjer krivičnog djela pranja novca“, tvrdi advokat Pantović, koji naglašava da “cio slučaj još zanimljivijim čini to što je prije tri godine već zaključen jedan kupoprodajni ugovor u vezi s makedonskim odmaralištem, po kojem je njegov vlasnik postala firma iz Herceg Novog.

I notar se ogriješio o zakon

Advokat Pantović je saopštio da su „Vezuv“ i Makedonci, “nakon što je odbijeno knjiženje u našem katastru na osnovu tog makedonskog ugovora, pred notarom iz Kotora, 9. avgusta napravili ovjeru tog ugovora”.

„Notar je, pri tom nabrojao navodni kupoprodajni ugovor iz Makedonije i navodnu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača kao sastavni dio izvornika, iako oni ne postoje ukoričeni u izvorniku, što je obaveza po Zakonu o notarima.

Po zakonu, notar je obavezan da sve ovjerene kopije svih dokumenata priloži u izvorniku, a originale da zadrži za sebe, što u ovom slučaju nije urađeno. Ovako nepotpunu dokumentaciju, bez priloga, notar nije smio da preda na uknjižbu, pa čak ni ako su to stranke zahtijevale.

Isto tako, notar nije smio da priloži list nepokretnosti stariji od nekoliko dana, a u ovom slučaju priložen je list nepokretnosti star 16 mjeseci“, saopštio je Pantović dodajući da je zbog toga već Upravi za nekretnine i Ministarstvu finansija Crne Gore predao žalbu na u međuvremenu doneseno rješenje tivatske kancelarije Uprave za nekretnine koja je na osnovu dokumentacije dobijene od notara iz Kotora, uknjižila firmu „Vezuv“ kao novog vlasnika makedonskog odmarališta i zahtjev da se ono ukine.

Bonus video: