Nikšićaninu hitno potreban novac za transplantaciju bubrega

Bulajić se nalazi na listi čekanja za kadaverične transplatacije, ali je svjestan činjenice da će teško uspjeti da dođe na red ako se uzme u obzir činjenica da je od 2012. u Crnoj Gori transplantiran 31 bubreg, od čega samo jedan od umrle osobe
257 pregleda 5 komentar(a)
Ilija Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Ilija Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.04.2018. 09:40h

Nikšićanina Iliju Bulajića život nije “mazio“ – prije 20 godina ostao je bez majke, deset godina kasnije preminula mu je sedamnaestogodišnja sestra, nedavno i otac, a u januaru je saznao da boluje od hroničnog akutnog oboljenja bubrega i da mu je neophodna transplatacija. Međutim, ovaj tridesetjednogodišnji diplomirani ekonomista, koji uskoro treba i da magistrira, ne predaje se tako lako.

"Svaku bolest moraš da prihvatiš i da se boriš sa onim što te snađe. Nema tu neke druge filozije. To je to – ideš dalje i boriš se da riješiš problem”.

Prije nekoliko dana Volonteri Crne Gore pokrenuli su akciju kako bi pomogli Bulajiću da što prije sakupi potreban novac i otputuje za Padovu gdje bi mu uradili transplataciju. Mnogi lokali, institucije, muzičari, klubovi, kao i firma gdje Bulajić od 2015. radi na određeno, priključili su se akciji.

“Sasvim slučajno se otkrilo da imam imunološki virus, hronično akutno oboljenje, i u kratkom periodu sam završio na dijalizu”, kaže Ilija koji živi sa devedesettrogodišnjom bakom Rosom kojoj je teško gledati kako njen unuk bije novu bitku, ovoga puta sa životom.

Bulajić se nalazi na listi čekanja za kadaverične transplatacije, ali je svjestan činjenice da će teško uspjeti da dođe na red ako se uzme u obzir činjenica da je od 2012. u Crnoj Gori transplantiran 31 bubreg, od čega, nažalost samo jedan od umrle osobe.

Od preko 200 ljudi na hemodijalizi, 60 ih čeka novi bubreg, a njihov broj gotovo svakodnevno raste. Ljekari kao da uzalud apeluju da se makar počne razmišljati o doniranju organa sa umrlih, iako bi sa 20 donora na godišnjem nivou potpuno nestala lista čekanja.

“Ako bi se novac sakupio i kada bi završni nalaz bio u redu plan mi je da u septembru odem na transplataciju. Cijena te operacije je minimum 60 hiljada bez troškova puta i smještaja”.

Bulajić vjeruje u dobre ljude i da će pozitivna energija koja ovih dana kruži gradom pod Trebjesom dovesti da toga da on u septembru ode u Padovu.

Svi koji žele da pomognu mogu to uraditi uplatom na broj žiro računa 535-0100100587950-13.

Za uplate iz inostranstva:

56: intermidiary bank: RAIFFEISEN ZENTRALBANK

OESTERREICH AG VIENNA

SWIFT CODE : RZBAATWW

57A: Account with institution : PRVA BANKA CG AD PODGORICA

SWIFT CODE : PRVAMEPG

59: Beneficiary customers : ME25535013010001848006

Bulajić Ilija 6. Crnogorska 7 10 Nikšić

Bonus video: