Počelo čišćenje deponije na Vrmcu koja danima gori

Sumnja se da na deponiji nesavjesni pojedinci pale bakar, čime se aktivira otpad koji je tu godinama prisutan
0 komentar(a)
požar Vrmac, Foto: Ivana Komnenić
požar Vrmac, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 07.09.2011. 18:24h

Počelo je saniranje deponije na Vrmcu, koja postoji već 20 do 30 godina, a na kojoj su se godinama odlagale razne vrste otpada a najviše gume nekadašnje fabrike “Bokeljka”.

Međutim, to je samo privremeno rješenje, kako bi se spriječila opasnost od požara i širenje toksičnih gasova.

Načelnik kotorske Komunalne policije Zoran Vučinović kazao je da je u pitanju “ozbiljan i veliki posao”.

“Proteklih dana nesavjesni građani su palili otpad, nakon čega je neprijatan miris gustog, crnog dima dopirao do gradskih naselja. Radnici Javnog komunalnog preduzeća i Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora juče su počeli sa saniranjem deponije, a posao nastavljaju i danas. Taj prostor nasipamo zemljom i vjerujemo da ćemo u narednim danima problem riješiti”, kazao je Vučinović.

Kotorska kompanija “Yu Briv” ponudila je besplatnu pomoć, odnosno ustupanje mehanizacije koja je neophodna za taj posao.

Vlasnik “Yu Briva” Vojo Bujković kazao je “Vijestima” da su se odlučili na taj korak kako bi se makar djelimično sanirala deponija, jer je neprijatni miris koji se širi danima sa Vrmca postao nepodnošljiv.

Deponija se prostire na površini od oko 3,5 hiljada kvadrata, a žarište je na oko hiljadu kvadrata.

Sumnja se da na deponiji nesavjesni pojedinci pale bakar, čime se aktivira otpad koji je tu godinama prisutan.

Neprijatni miris dima koji je posljednjih nekoliko dana dopirao sa brda Vrmac osjetili su mještani u naseljima Škaljari i Šuranj. Dim se spušta do stanova i kuća, a vjetar ga raznosi duž naselja. Miris je neprijatan i jak, a postoji bojazan od zagađenja vazduha.

Bonus video: