U Bijelom Polju stanovi za deset penzionera

Žurić je istakao da će objekat sa deset stambenih jedinica biti izgrađen na Ribarevinama, pored postojeće zgrade za socijalne slučajeve i RAE populaciju
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 19:37h

Gradonačelnik Aleksandar Žurić, ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović, direktor Fonda PIO Duško Perović i predsjednik lokalnog Udruženja penzionera Kamber Smailović potpisali su u Bijelom Polju Sporazum-memorandum o sufinansiranju stambenog objekta za potrebe penzionera.

TV Vijesti, Boban Obradović

Žurić je istakao da će objekat sa deset stambenih jedinica biti izgrađen na Ribarevinama, pored postojeće zgrade za socijalne slučajeve i RAE populaciju.

“Dogovor je i zvanično formalizovan čime dokazujemo da smo društvo socijalne pravde, te da nam je bliska i briga o najstarijoj populaciji.

Deset porodica riješiće svoj stambeni problem, a cilj nam je i da budemo primjer i za druge opštine da krenu u tom pravcu

Deset porodica riješiće svoj stambeni problem, a cilj nam je i da budemo primjer i za druge opštine da krenu u tom pravcu”, istakao je Žurić.

Objekat će se, prema njegovim riječima, graditi uz učešće Ministarstva rada i socijalnog staranja, Fonda PIO, lokalne uprave sa po 50.000 eura i lokalnog Udruženja penzionera sa 25.000.

Planiraju projekte i u drugim opštinama

Ministar Numanović je istakao, da su se potpisivanjem Sporazuma stvorile pretpostavke da će objekat biti završen u narednoj godini dana.

“Sličan projekat se priprema i sa opštinama Nikšić, Berane, a nastaviće se i sa ostalim opštinama. Kroz partnerski odnos rješavaju se problemi penzionera koji se nalaze u najtežem materijalnom stanju”, kazao je Numanović.

Ministar je konstatovao da su na “pola puta“ kada se radi o Staračkom domu u bjelopoljskom naselju Medanovići koji je otvoren u oktobru prošle godine.

“Tu prije svega mislim na činjenicu da je iskorišćena polovina smještajnog kapaciteta, te da treba raditi na njegovoj popunjenosti. Nastojaćemo da sve zainteresovane ne samo sa sjevera Crne Gore, već i drugih mjesta zbrinemo u toj ustanovi.

Ministar je konstatovao da su na “pola puta“ kada se radi o Staračkom domu u bjelopoljskom naselju Medanovići koji je otvoren u oktobru prošle godine

One koji na adekvatan način ne budu mogli biti smješteni u Domu starih nastojaćemo zbrinuti kroz projekat “Geronto domaćica“.

Do kraja godine donosi se novi zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji će biti dobar i za djecu bez roditeljskog staranja i one najstarije, zbog mogućnosti otvaranja brojnih servisa neophodnih za normalno funkcionicanje i život”, kazao je Numanović, dodajući da očekuje da se to realizuje u narednom četvorogodišnjem periodu.

Takozvani štrajkovi nepotrebni

Numanović je sa čelnicima Opštine razgovarao i o socio-ekonomskoj situaciji u Bijelom Polju.

“Složili smo se da je ta situacija dosta teška. Jedna pojava koja je najviše izražena u Bijelom Polju su „takozvani štrajkovi“, jer takva okupljanja građana ne mogu se nazivati štrajkovima.

Svoje zahtjeve mogu da objedine i da pošalju na relevantne adrese, i da svoja prava ostvare na legitiman način

Štrajkovi su obustave rada, a s obzirom na to da ti protesti to nijesu, molim ljude da ne izlažu opasnosti svoje i zdravlje svojih porodica, na način što će se okupljati i iscrpljivati.

Svoje zahtjeve mogu da objedine i da pošalju na relevantne adrese, i da svoja prava ostvare na legitiman način.

Stvorena je mogućnost ostvarivanja prava iz radnog odnosa preko Fonda rada, formiranjem Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i nema nijednog razloga da se tim institucijama ne vjeruje”, istakao je Numanović.

Galerija

Bonus video: