Sa Savine se nose džakovi zemlje, a bršljen guši park

Popločane pješačke staze, građene u vrijeme kada je Austrougarska upravljala Bokom, u lošem su stanju i prepuštene zubu vremena, jer ih niko ne održava
0 komentar(a)
savina, Foto: Slavica Kosić
savina, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.09.2011. 17:50h

Gradska park šuma Savina je, i pored brojnih upozorenja iz NVO sektora i pojedinaca, i dalje u očajnom stanju, upozoravaju iz NVO “Greenaction”.

Popločane pješačke staze, piše u saopštenju, građene u vrijeme kada je Austrougarska upravljala Bokom, u lošem su stanju i prepuštene zubu vremena, jer ih niko ne održava.

„Umjesto da se kamene pješačke staze koje vode kroz Savinu obnove, restauriraju i unesu u turističku ponudu grada, da se iskoriste kao rekreativne staze, zaštite na adekvatan način i zadrže u autentičnom obliku, kao dio prirodnog i graditeljskog nasljeđa iz tog perioda, one propadaju i nestaju“, navodi se u saopštenju “Greenactiona”.

Iz te NVO ukazuju i na neodgovorne pojedince koji uništavaju stabla i odnose „u džakovima i zemlju iz Savinske dubrave“.

„Posebnu opasnost po stabla kestena, hrasta medunca i drugih vrsta predstavlja bršljen koji se toliko rasprostranio po krošnjama ovog drveća da je brojna stabla u ovim staništima potpuno osušio”, navodi se u saopštenju.

Upozoravaju i da nestaju mnoge biljne vrste u Savini, kao i da je njihov „prirast zanemarljivo i zabrinjavajuće mali, tako da im, ako se ovakav trend nastavi, prijeti potpuni nestanak sa ovog prostora“.

Iz te NVO ukazuju i na neodgovorne pojedince koji uništavaju stabla i odnose „u džakovima i zemlju iz Savinske dubrave“.

Uz apel za zaštitu Savinske dubrave, u saopštenju koje je potpisala koordinatorka na projektima Milica Stanković postavljaju pitanje „ko bi to trebalo da uradi i u čijoj bi nadležnosti trebalo da bude zaštita i turistička valorizacija ovog područja“.

Bonus video: