Marko Kise tvrdi da ne lovi ludarom: Sve radim po zakonu

"Ovim načinom ribolova (ludarom) mogli bi godišnje da ulovimo sto tona kvalitetne bijele ribe, umjesto da je uvozimo", navodi Kise
275 pregleda 0 komentar(a)
ribari, lakicevicic, Foto: Željko Komnenović
ribari, lakicevicic, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 06.09.2011. 09:43h

Hercegnovski ribari ogorčeni su na kolegu Marka Kisea koji, koristeći mrežu ludaru, uništava najkvalitetniju bijelu ribu u zalivu, osiromašuje riblji fond, pa bi, kako su kazali, crnogorski dio Jadrana mogao da ostane bez ribe, ribari bez posla, a oni koji od toga žive i bez sredstava za egzistenciju.

To se čulo na skupu kojem je prisustvovalo oko 20 profesionalnih i sportskih ribolovaca iz Herceg Novog.

"Kuda prođe mreža ludar, riba se više ne vraća i ne mrijesti. Takvim načinom ribanja može se dnevno izloviti tona ribe, ali je izvjesno da će tako brzo zaliv, a i cijelo Crnogorsko primorje ostati bez ribe", kazao je Silvio Tonsati, predsjednik NVO "Udruženje privrednih ribara Škver".

Marko Kise, predsjednik Udruženja profesionalnih ribara na mora, tvrdi da lovi mrežom tramata, a ne ludar

Član upravnog odbora Saveza sportskih ribolovaca Miško Vujičić objasnio je da "Marko lovi najkvalitetniju ribu, i to u količinama koje ga čine ravnodušnim prema neslaganju kolega ribara".

Marko Kise, predsjednik Udruženja profesionalnih ribara na mora, tvrdi da lovi mrežom tramata, a ne ludar, da za to ima dozvolu i da "sve radi po zakonu". Kaže da je dobio dozvolu na pet godina i da tom mrežom može da riba narednih pet godina u periodu od 1. avgusta do 1. novembra.

On je kategoričan da ta vrsta mreže nije štetna po riblji fond i da je u Hrvatskoj izdato 40, a u Albaniji 15 dozvola za ribanje tom mrežom.

Novljanin već 25 godina sa ludarom

Kise je dodao da bi "bar još tri ribara mogla dobiti takvu dozvolu u Crnoj Gori i da to ne bi bilo štetno po riblji fond.

"Ne znam da se ijedan član Udruženja profesionalnih ribara na mora Crne Gore saglasio da Kise dobije dozvolu za ribolov mrežom ludar"

"Zakon o malom ribarstvu i marikulturi navodi da samo jedno lice može ribati mrežom ludar i da nije dozvoljeno da ronioci "sakupljaju ribu iz mreže", citirao je Davor Tomšić.

"Ovim načinom ribolova mogli bi godišnje da ulovimo sto tona kvalitetne bijele ribe, umjesto da je uvozimo", navodi Kise.

On tvrdi da jedan hercegnovski ribar "već 25 godina lovi na taj način i da to znaju svi ribari, ali da prećutkuju".

"Ne znam da se ijedan član Udruženja profesionalnih ribara na mora Crne Gore saglasio da Kise dobije dozvolu za ribolov mrežom ludar", kazao je član tog Udruženja Gligo Cvjetković.

On je rekao da je prekjuče održan neformalni sastanak sa pomoćnikom ministra na kome je od ribara traženo da se saglase da Kise nesmetano lovi mrežom ludar još mjesec. Cvjetković tvrdi da Kise nijednom nije sazvao skupštinu tog Udruženja, niti podnio finansijski izvještaj, "što otvara pitanje legitimnosti njegovih postupaka".

Kad on završi, završeno je ribanje

Milan Bajčeta iz NVO "Škver" tvrdi da brod kojim Kise riba nije registrovan, da su na njemu i ribari, strani državljani, koji nemaju dozvolu za rad u našoj zemlji.

"Protesti novskih ribara, ali i ribara iz Bigova, upućeni su Ministarstvu poljoprivrede i inspekciji"

Kise tvrdi da ništa od toga nije tačno.

"Kise se ponaša tako kao da bi trebalo, kada se završi njegov radni vijek u ribarstvu, završi i ribanje u Crnoj Gori", rekao je Bajčeta.

Novski ribari, koji predstavljaju trećinu svih ribara registrovanih u Crnoj Gori, traže od Ministarstva da zaustavi ribanje koje je, kako su ocijenili, dugoročno štetno za riblji fond, a da onda počne procedura promjene zakona.

"Protesti novskih ribara, ali i ribara iz Bigova, upućeni su Ministarstvu poljoprivrede i inspekciji, pa su danas sa Kisovom posadom bili i predstavnici Instituta za biologiju mora, koji pripremaju izvještaj za današnji sastanak u Ministarstvu poljoprivrede i ribarstva", kazao je Aleksandar Joksimović, direktor Instituta za biologiju mora iz Kotora.

Bonus video: