Završena druga etapa snimanja crnogorske obale u HD tehnologiji

Tokom proteklih nekoliko dana ekipa snimatelja iz Hrvatske sa partnerima iz Crne Gore je, iznajmljenom jedrilicom, krstarila uz obalu između Ulcinja i Bara
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 17:15h

Ekipa udruženja “Obala naših unuka” iz Rijeke, u sklopu istoimenog međunarodnog projekta, završila je drugu etapu video snimanja crnogorske obale u HD tehnologiji.

Tokom proteklih nekoliko dana ekipa snimatelja iz Hrvatske sa partnerima iz Crne Gore je, iznajmljenom jedrilicom, krstarila uz obalu između Ulcinja i Bara i kamerom u HD rezoluciji napravila snimke njenog aktuelnog izgleda.

Obala se snima dok brod brzinom od osam čvorova plovi duž obalne linije na udaljenosti od 200 stopa (oko 70 metara), čime nastaje kontinuiran video zapis stanja na tom najvrednijem dijelu prostora svake države.

Istovremeno, putanja broda biva obilježena GPS tragom, pa je veoma precizno moguće utvrditi poziciju i izgled svakog detalja na obali i ubuduće pratiti kako se stanje mijenja.

“Proteklih dana smo snimili djelove koje, zbog vremenskih uslova, u prvoj etapi snimanja Crnogorskog primorja tokom juna nijesmo mogli. Ostala je još ulcinjska Velika plaža i ušće Bojane, koje ćemo snimiti vjerovatno iduće godine, kada budemo snimali albanski dio obale Jadrana”, kazao je “Vijestima” idejni kreator projekta “Obala naših unuka” i voditelj tog udruženja Vlatko Ignatoski.

Razvijanje osjećaja i ljubavi prema Jadranu

Udruženje “Obala naših unuka” osnovano je u Rijeci 2008. godine sa ciljem podsticanja članova i drugih građana na proučavanje, vrednovanje ekološki i socijalno prihvatljivog korišćenja Jadranskog mora, očuvanje istorijskog kulturnog identiteta žitelja jadranske obale, razvijanja osjećaja i ljubavi prema Jadranskom moru, kao i unapređenja ekoloških, informacijskih, kulturnih, socijalnih, naučnih i srodnih vidova vrednovanja Jadranskog mora, te očuvanja obale mora od devastacije.

Udruženje je pokrenulo projekat izrade filmskog zapisa jadranske obale i njene promocije putem medija - interneta, TV, videa i drugih multimedijalnih sistema, kako bi našim unucima ostavili zapisanu obalu Jadrana, kopna i ostrva filmski, u HD tehnici, te arhivirali cjelokupni snimak, kao i omogućili njegovo pregledavanje na sajtu www.obala.hr. Do sada je snimljeno 43 odsto obalne linije Hrvatske, a u junu je odrađeno i snimanje prvih 117 milja dužine obale Crnogorskog primorja.

Realizaciju projekta i kod nas omogućili su “Azalea Maritime” iz Bijele, “Montenegro charter” iz Kotora i Radio Dux iz Tivta, koji su sponzorisali do sada obavljena snimanja na našem primorju.

U saradnji sa članovima udruge “Obala naših unuka”, u Pomorskom muzeju u Kotoru tokom novembra biće priređena izložba “Panorame obale u doba Riegera i danas”, kao i multimedijalna prezentacija projekta.

Galerija

Bonus video: