Apoteke bez insulinskih iglica, iz Montefarma kažu da će stići u utorak

"Zbog problema u nabavci, uspjeli smo za sada da obezbijedimo 5.000 iglica za davanje insulina, a uskoro ćemo nabaviti i više"
135 pregleda 0 komentar(a)
Ljekovi dijabetes, Foto: Arhiva Vijesti
Ljekovi dijabetes, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.09.2011. 14:38h

Insulinskih iglica, koje su oboljelima od dijabetesa neophodne da bi obezbijedili dnevnu dozu insulina, u apoteci Montefarma na Kruševcu, jedinoj u kojoj se one mogu podići na recept, nedostaju već nekoliko dana.

Penzioner, koji se već 15 godina nosi sa tom bolešću ispričao je "Vijestima" da je prije tri dana ostao zatečen kada mu je apotekarka jednostavno saopštila da ih nema, te da nije informisana kada će ih ponovo biti.

On je obijasnio da, obzirom da dnevno četiri puta sebi daje insulin, potroši isto toliko iglica, te da ne pamti da se to ikada ranije desilo.

"Te iglice se ne mogu kupiti u privatnim apotekama, a apotekarka nemoćna da pomogne ponudila mi je svega dvije koje je imala", naveo je sagovornik "Vijesti", koji je želio da ostane anoniman.

On je objasnio da iglice za davanje insulina prevashodno moraju biti sterilne, te da ukoliko se više puta koriste postaju tupe, te stvaraju bol i cijepaju kožu.

Ljekar, kako je dodao, prije svega uvijek upozorava da se nakon svakog ubrizgavanja doze insulina pomoću penkala za davanja insulina, tkz PEN aparata, igla baca.

"Kao da nije dovoljno teško boriti se takvom bolešću, već se moramo suočavati i sa ovakvim problemima.To je za dijabetičare isto kao da nekog pacijenta isključe sa dijalize", razočarano je obijasnio penzioner.

Za sada nabavljeno 5.000 iglica

Direktor Montefarma Budimir Stanišić potvrdio je "Vijestima" da iglica za insulin već neko vrijeme nema u apotekama, ali i obećao da će se one već od utorka naći u apotekama.

"Zbog problema u nabavci, uspjeli smo za sada da obezbijedimo 5.000 iglica za davanje insulina, a uskoro ćemo nabaviti i više", kratko je saopštio Stanišić.

U Crnoj Gori, prema procijenama Saveza društava za borbu protiv dijabetesa živi od 23.000 do 25.000 dijabetičara, među kojima oko 300 djece mlađe od 18 godina, a samo u Glavnom gradu, u Savjetovalištu Doma zdravlja, u 2010. registrovano je 1372. dijabetičara.

Bonus video: