Crnogorski prodavci sa mušterijom na "ti" i bez osmijeha

Da ih pri ulasku u neku prodavnicu ili butik posmatraju kao građane nižeg reda, potvrdilo je 40 od 50 ispitanika
0 komentar(a)
Butik, prodavac, radnja, prodaja, kupovina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Butik, prodavac, radnja, prodaja, kupovina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.09.2011. 07:57h

Čak 48 od 50 kupaca u Crnoj Gori smatra da prodavci u buticima i prodavnicama treba da budu ljubazniji u odnosu sa njima.

To je rezultat neformalne ankete koju je nedavno sprovela nevladina organizacija “Ispod duge”.

Anketom je obuhvaćeno 50 ispitanika, koji su odgovarali na 13 pitanja iz Upitnika, a rezultati su za predstavnike te NVO iznenađujući, jer prema mišljenju najvećeg broja ispitanika ljubaznost je kod nas zaboravljena disciplina.

Na pitanje “da li vam se ikada dogodilo da vas prodavac ne pozdravi prilikom ulaska- izlaska iz prodavnice - butika”, potvrdno je odgovorilo 47 od 50 ispitanika”.

" Strašno je da ljudi koji rade u prodavnicama, gdje su u svakodnevnom kontaktu sa ljudima, ne znaju osnovnu kulturu poput “dobar dan”, “izvolite”, “mogu li vam pomoći”. Sličan je slučaj i sa zahvaljivanjem na eventualnoj posjeti ili kupovini" smatra izvršna direktorica te NVO Ana Đurović.

Mnogo bitniji je slučaj kada prodavac ne zna da odgovori na pitanje u vezi sa robom koju prodaje

Takođe, samo 16 od 50 anketiranih tvrdi da im se prodavci zahvale na kupovini ili eventualnoj posjeti, a još jedna mana prodavaca, prema mišljenju navedenih u Upitniku, je nametanje njihovog mišljenja.

Mnogo bitniji je slučaj kada prodavac ne zna da odgovori na pitanje u vezi sa robom koju prodaje, što je zaključak čak 46 od 50 anketiranih.

Potvrdu da se ljubaznost pamti, te da se uvijek vraćaju onim prodavnicama u kojima ih srdačno dočekaju, u NVO “Ispod duge” zaključili su u odgovorima na pitanje “da li vam se ikada dogodilo da zbog ljubaznosti prodavaca kupite neki proizvod koji u drugom slučaju vjerovatno ne biste?”.

Prvo pogledaju u čemu ste

" Da ih pri ulasku u neku prodavnicu ili butik posmatraju kao građane nižeg reda, potvrdilo je 40 od 50 ispitanika.

Dobijali su i zanimljive komentare, na primjer da ih prodavci procjenjuju na osnovu odjeće koju trenutno nose, te da li su eventualni kupci ili samo razgledaju, pa na osnovu prvog utiska odlučuju vrijedi li posvetiti pažnju nekoj osobi" istakla je Đurović, napominjući da “većina prodavaca takođe ne vodi računa kada se obraća mušteriji, pa je česta pojava da joj ne persiraju, već joj se obraćaju sa ti.

Sada postoji veliki broj prodavnica i butika i kupci mogu da biraju gdje će potrošiti svoj novac

Najzanimljivije, ali i najpoučnije pitanje, ističu iz te NVO, bilo je “da li vam eventualna neljubaznost i neuslužnost osoblja može umanjiti želju da nešto kupite, gdje je potvrdno odgovorilo 37 od 50 anketiranih.

" Jednostavno, sada postoji veliki broj prodavnica i butika i kupci mogu da biraju gdje će potrošiti svoj novac.

Kada već mogu da biraju, naravno da će uvijek dati i više para za ljubaznost i osjećaj zadovoljstva što baš tu kupuju ono što žele" poručili su iz NVO “Ispod duge”.

Bonus video: