Za gradonačelnika Pljevalja gašenje toplane je velika šteta za grad

Lokalnoj upravi u Pljevljima nije data nikakva šansa da na bilo koji način nastavi sa pružanjem usluga centralnog grijanja dosadašnjim korisnicima
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 17:12h

Predsjednik SO Pljevlja Velimir Golubović uputio je pismo crnogorskom premijeru Igoru Lukšiću u kojem od njega traži da Ministarstvo ekonomije odloži izvršenje rješenja o trajnoj obustavi rada kotlarnice u Skerlićevoj ulici, do toplifikacije grada, čija se prva faza realizacije očekuje u naredne dvije godine.

Stanari zgrade u kojoj je smještena kotlarnica nedavno su potpisali sporazum sa predstavnicima lokalne vlasti, što je bio jedan od uslova da glavni termoenergetski inspektor Slavko Burić odloži izvršenje rješenja, kojim je krajem aprila zabranio trajno koriščenje kotlarnice. Sporazum je oročen do kraja aprila naredne godine.

U pismu premijeru, Golubović navodi da je ostvarivanje javnog interesa u oblasti snabdijevanja građana i drugih korisnika toplotnom energijom potpuno ugroženo i da će nastupiti nesagledive posljedice ukoliko u nastupajućoj sezoni grijanja toplana ne proradi.

„Posljednja rekonstrukcija toplane stare 35 godina izvršena je u avgustu 2008, kada su stari dotrajali liveni kotlovi zamijenjeni novim. Prije rekonstrukcije, kotlarnica je za sezonu grijanja trošila oko 3.500 tona uglja, a sada oko 1.800 tona, dok je prisustvo pepela u vazduhu smanjeno gotovo desetostruko. Rekonstrukcijom ove kotlarnice ugašene su u susjedstvu tri kotlarnice i na taj način značajno smanjen štetni uticaj na okolinu. Dakle, u momentu kada je kotlarnica tehnički dovedena u stanje koje je bolje nego što je ikada bilo, inspekcija donosi rješenje o trajnoj zabrani rada“, navodi Golubović u pismu.

Predsjednik SO Pljevlja Velimir Golubović

Nijesu prethodili rokovi za sanaciju

On podsjeća da rješenju o trajnoj obustavi rada kotlarnice, nijesu prethodile mjere u pogledu rokova za otklanjanje nedostataka, uslova, tehničkih rješenja, a naročito se nije vodilo računa o javnom interesu, građanima i privredi.

“Lokalnoj upravi u Pljevljima nije data nikakva šansa da na bilo koji način nastavi sa pružanjem usluga centralnog grijanja dosadašnjim korisnicima“, kaže se u pismu.

“Lokalnoj upravi u Pljevljima nije data nikakva šansa da na bilo koji način nastavi sa pružanjem usluga centralnog grijanja dosadašnjim korisnicima.

„Nakon donošenja rješenja o trajnoj zabrani rada kotlarnice Opština Pljevlja, SO i JP “Grijanje“ preduzeli su niz mjera u skladu sa svojim mogućnostima, kako bi udovoljili zahtjevima stanara zgrade u kojoj je smještena sporna kotlarnica i po čijem zahtjevu je donijeto rješenje. Kotlarnica će naredne sezone grijanja biti dodatno izolovana od buke i prašine, preduzeće je organizovalo način kontinuiranog odvoza pepela i ostalog otpada. Predsjednik Opštine je zaključio sporazum sa stanarima da se o trošku opštine izvrši sanacija zgrade, postavljanjem novog krovnog pokrivača, termo fasade, eloksirane bravarije, uz oslobađanje plaćanja naknade za grijanje“, kaže Golubović.

On napominje da je kotlarnica u Skerlićevoj vezana za prvu fazu toplifikacije grada, i koja će u novom sistemu imati sasvim drugačiji režim rada.

Nema alternative

Iz kotlarnice u Skerlićevoj zagrijeva se oko 470 stambenih i poslovnih objekata, odnosno 25.000 metara kvadratnih stambenih i poslovnih prostora. „Stambene i poslovne zgrade projektovane su isključivo za daljinsko grijanje. Većina je starija od 30 godina, i njihove elektroinstalacije ne bi podnijele opterećenja koja bi nastala masovnim zagrijevanjem prostora električnom energijom, koja je ujedno višestruko skuplja. Stoga korisnici daljinskog grijanja nemaju alternativu. Zamislite kako bi stanari, koji nemaju alternativno rješenje za grijanje, preživjeli pljevaljsku zimu u slučaju da ne bude radila kotlarnica“, navodi Golubović u pismu premijeru.

Galerija

Bonus video: