Rožajci prijete bojkotom nastave, ako se ne napravi pješačka staza do škole

Na tom dijelu puta ne postoji ni rasvjeta, tu su i manje deponije smeća pri rijeci Ibar sa kojih se širi nesnošljiv smrad
51 pregleda 0 komentar(a)
rožajci, Foto: Aida Sadiković
rožajci, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 04.09.2011. 17:03h

Mještani dionice od Ulice 30. septembar do Zeleni suočeni su sa brojnim problemima od kojih im najteže pada nepostojanje pješačke staze do škole, zbog čega su najavili da će njihova djeca bojkotovati nastavu.

“Ukoliko se hitno ne riješi taj problem sa kojim su suočene desetine porodica koje žive na tom potezu, većina nas neće slati djecu u školu”, rekli su Nermin Škrijelj, Ahmet Dacić i Šefkija Biševac.

Mještane koji žive uz magistralni put prema Srbiji muči i neasfaltiranih oko 200 metara puta ka kućama. Na tom dijelu puta ne postoji ni rasvjeta, a od velike količine smeća koje se deponuje u rijeci Ibar širi se nesnošljiv smrad do njihovih kuća.

“Za vrijeme ljetnjeg raspusta smo počinuli, ali su sa početkom školske godine počele i naše svakodnevne brige da li će djeca bezbrižno stići u školu i vratiti se kući. Godinama je najavljivana izgradnja pješačke staze, pa su i nadležni nebrojeno puta premjeravali magistralu, mi smo se svaki put uzaludno nadali, ali ništa,” kazao je Škrijelj.

Izgradnju spriječavaju nelegalni objekti

On, Dacić i Biševac smatraju da do izgradnje pješačke staze nije došlo zbog bespravno izgrađenih objekata, odnosno zbog manipulisanja voljom građana u izborne ili političke svrhe.

“Na potezu od oko kilometar, a koji na putu do škole koriste i đaci naselja Grahovo, izgrađeno je mnogo privremenih objekata zbog kojih je magistralni put sa blagim, ali opasnim krivinama nepregledan. Upravo zbog prividne pravine vozači opušteno veoma brzo voze što stvara dodatni problem pješacima”, kazali su Škrijelj, Dacić i Biševac.

Ukoliko nema novca za izgradnju pješačke staze, oni smatraju da je najbolje rješenje rušenje objekata koji su „najvjerovatnije izgrađeni nelegalno“.

“Nadležne službe su dozvolile takvu devastaciju pa sada ne mogu da riješe problem sa kojim će kad tad morati da se suoče”, smatraju sagovornici „Vijesti“.

Krak ulice u kojoj žive u dužini od oko 200 metara nije asfaltiran. Put je mekan, pa dolazi i do pucanja cijevi iz kojih se danima izliva voda. I padavine izazivaju velike nanose zemlje i šljunka na magistralu, što ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju.

“Na toj dionici se, usljed tog problema često dešavaju i saobraćajne nesreće. Prilikom jedne od njih u kojoj je izgubljen i život, polomljena je i bankina. Nadležni iz „Crnagoraputa“ je ni nakon dva mjeseca nijesu popravili, pa je njeno nepostojanje dodatna opasnost za pješake”, kazali su Škrijelj, Dacić i Biševac.

Oni tvrde da su nebrojeno puta tražili od nadležnih rješenje i za divlje deponije, ali da do sada niko nije reagovao.

Bonus video: