Nije vrijeme da pacijenti plaćaju dio usluga jer su plate na zabrinjavajućem nivou

Uskoro će se plaćati dio zdravstvenih usluga - bolničko liječenje, intenzivna njega, pregledi, dijagnostika, liječenje u specijalističkim ambulantama itd
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 12:24h

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić smatra da nije pravi trenutak da se mijenja zdravstveno osiguranje i da pacijenti plaćaju 20 odsto usluga jer je, kako je ocijenila, situacija sa ličnim primanjima građana zabrinjavajuća.

Građani Crne Gore uskoro će početi da plaćaju dio zdravstvenih usluga, između ostalog i bolničko liječenje, intenzivnu njegu, preglede, dijagnostiku i liječenja u specijalističkim ambulantama na sekundarnom i tercijalnom niovu zaštite.

Nacrtom izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju Vlada je predvidjela da se iz novca obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbjeđuje plaćanje 80 odsto od cijene pojedinih zdravstvenih usluga, dok će 20 odsto plaćati građani.

Krivokapić je agenciji MINA rekla da će patricipacije biti oslobođeni građani do 18 i oni preko 65 godina, kao i psihijatrijski bolesnici i oni koji imaju maligna oboljenja.

„Ono što me brine je da li je moguće da u ovim teškim vremenima, kada je situacija sa ličnim dohocima u svim sferama zabrinjavajuća, trenutak da se ovako omogući stvaranje regularne novčane naknade od pacijenata, od osigurannika“, navela je ona.

Prema riječima Krivokapić, dobrovoljnim osiguranjem, koje je predviđeno za sve radno aktivne, bilo da se osiguraju preko privatnih ili državnih osiguravajućih kuća, uplata će iznositi oko tri eura na mjesečnom nivou.

„3 eura mjesečno nije velika svota, ali je pitanje da li su zdravstvene ustanove u mogućnosti da za te vidove dodatnih dobrovoljnih osiguranja omoguće zdravstvenu uslugu na nivou koja se očekuje", ocjenjuje Krivokapić

„To nije velika svota, ali je pitanje da li su zdravstvene ustanove u mogućnosti da za te vidove dodatnih dobrovoljnih osiguranja omoguće zdravstvenu uslugu na nivou koja se očekuje - da imate apartmanski smještaj, mogućnost izbora doktora po volji pacijenta ili konsultanata koje on bude htio“, kazala je ona, dodajući da misli da trenutnim načinom organizacije zdravstvene službe to nije moguće.

Krivokapić smatra da nije trenutak da se o tome razmišlja iako je, dodaje, svuda u svijetu to praksa.

„Možda učešće od 20 odsto nije veliko ali to nije za jedan pregled. To se odnosi i na recepte, konsultacije i druge vidove zdravstvene usluge. Nije vrijeme da se to uradi i da se odbija od niskog ličnog dohodka“, zaključila je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: