Država se sjeti crnogorskih pomoraca samo kad treba da plate porez

Roćen je poželio da se okititi tuđim perjem, odnosno činjenicom da su vlasnici i osiguravajuće kompanije broda platili piratima skoro osam miliona dolara otkupnine
121 pregleda 0 komentar(a)
Nenad Božović, Foto: Zoran Đurić
Nenad Božović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.09.2011. 08:43h

Specijalci američke Ratne mornarice, tzv. mornaričke foke (Navy Seals) vatrom iz snajpera sa palube razarača "Bainbridge" DDG-96, su u aprilu 2009. likvidirali trojicu pirata koji su u zarobljeništvu, u malom čamcu za spasavanje koji je poskakivao na valovima Indijskog okeana, držali američkog kapetana Ričarda Filipsa.

Američki pomorac tako je, nakon samo pet dana provedenih u zarobljeništvu, oslobođen iz kandži morskih razbojnika. Specijalci ruske Ratne mornarice sa razarača "Maršal Šapošnjikov" u maju prošle godine u vodama Adenskog zaliva, oslobodili su ruski tanker "Moscow University" i njegovu 23-članu posadu koje su dan ranije oteli somalijski pirati.

U višemjesečnom natezanju između Atine i piratskih glavešina u somalijskoj luci Hobojo oko visine otkupa, "svakodnevni kontakti" o kojima priča MVP imali su uticaj ravan nuli, taman koliko je i Crna Gora potrošila novca i napora da oslobodi trojicu svojih državljana zatočenih u Somaliji

Zbog ovih i sličnih primjera, među 25 trgovačkih brodova koje trenutno u zarobljeništvu drže somalijski morski razbojnici nema američkih ni ruskih plovila, niti među oko 600 pomoraca koji čame u zatočeništvu, ima državljana te dvije zemlje.

"Nakon više od 10 mjeseci svakodnevnih kontakata između ambasade Crne Gore u Atini, kompanije "Paradise navigation" i Ministarstva inostranih poslova Grčke pregovori su uspješno završeni - glasi nevjerovatno saopštenje Ministarstva vanjskih poslova povodom oslobađanja panamskog tankera "Polar" na kojem su bila i tri naša pomorca.

U pokušaju da Vladi pripiše makar dio zasluga za prekid 10-mjesečne zarobljeničke agonije "Polara" i njegove posade, resor ministra Milana Roćena poželio se okititi tuđim perjem, odnosno činjenicom da su vlasnici i osiguravajuće kompanije broda platili piratima skoro osam miliona dolara otkupnine.

U višemjesečnom natezanju između Atine i piratskih glavešina u somalijskoj luci Hobojo oko visine otkupa, "svakodnevni kontakti" o kojima priča MVP imali su uticaj ravan nuli, taman koliko je i Crna Gora potrošila novca i napora da oslobodi trojicu svojih državljana zatočenih u Somaliji.

Sa druge strane, ista ta država koja se toliko "pretrgla" oko slučaja "Polar", veoma se raduje kada nekoliko hiljada naših pomoraca u našu ekonomiju godišnje upumpa po nekoliko desetina miliona eura od plata koje teško zarađuju tukući svjetska mora i okeane.

Pomorci su tada državi dobri jer se od njihove, za prosječne crnogorske prilike ogromne potrošnje, kroz poreze puni budžet, dobri su da državnoj blagajni plate takse za sva ona ovlašćenja, ispite i brevete koje im Vlada izdaje, takse za nove matrikule itd.

Kada, međutim, dođe stani-pani, naši pomorci, koji od propasti domaćih pomorskih kompanija "Jugooceanije" i "Prekookeanske" plove isključivo na stranim brodovima, mogu se samo moliti Bogu i Svetom Nikoli da im pomogne.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: