Mještani Omerbožovića u strahu od pasa lutalica: Čopor zaklao kozu

Mještani pomenutog naselja tvrde da sa čoporima pasa lutalica imaju probleme duži niz godina i da niko ništa ne preduzima
54 pregleda 0 komentar(a)
Zaklana koza Omerbožović, Foto: Vlado Otašević
Zaklana koza Omerbožović, Foto: Vlado Otašević
Ažurirano: 02.09.2011. 15:22h

Mještaninu naselja Omerbožović, Pjetru Paljuševiću u noći između četvrtka i petka čopor od desetak pasa rastrgao je kozu.

Mještani pomenutog naselja tvrde da sa čoporima pasa lutalica imaju probleme duži niz godina i da niko ništa ne preduzima kako bi se stanje promijenilo.

"Kada mi je žena ustala da pomuze dvije krave oko 5 i po časova u petak ujutru imala je šta da vidi. U dvorištu nije bilo krava a ni koze. Probudila me je, a onda smo svi porodično počeli da tražimo stoku. Krave smo brzo pronašli, vjerovatno su od straha pobjegle iz veza. A što se koze tiče ona nije imala sreće, jer smo je našli rasporenu u blizini obližnjeg žbunja na nekoliko stotina metara od kuće", kazao je Paljušević.

On je dodao da ovo nije problem od skora.

"Veliki čopor pasa je prije godinu dana napao malo dijete u naselju. Ne smijemo da puštamo djecu u dvorište u večernjim satima, zbog straha da bi psi lutalice mogli da ih napadnu", rekao je Paljušević.

Strahuju za živote djece

On tvrdi da se na kilometar od njihovog naselja nalazi šinterska ustanova, čiji predstavnici uopšte ne reaguju.

"Nema načina da se obračunamo sa psima lutalicama. Da ih ubijemo, napali bi nas predstavnici Društva za zaštitu životinja, a ovako ne možemo više. Strahujemo za živote djece", istakao je Paljušević, koji u porodičnoj kući živi sa suprugom i troje maloljetne djece.

On je u toku dana zvao Društvo za zaštitu životinja, iz kog su mu kazali da ni po koju cijenu mještani ne smiju da ubijaju lutalice.

Pjetrov komšija Vata Paljušević kaže da su prije dva mjeseca psi nekoliko puta napadali njegove krave, ali da posljedica nije bilo jer su uvijek uspjevali da reaguju na vrijeme i odbrane stoku.

Psi se danima šunjaju oko stoke

"Već duže vrijeme imamo problema sa psima lutalicama koji se kreću u čoporima. Jutros je šest, sedam pasa napalo moje dvije krave, ali smo na sreću na vrijeme uspjeli da ih otjeramo. Psi se danima šunjaju oko naših kuća i čekaju pogodnu priliku kada će da napadnu našu stoku. Cijelo selo ima problema sa njima, a niko ništa ne preduzima ", tvrdi Paljušević.

On kaže da kada bi ih uhvatio ne bi brinuo za reakcije Društva za zaštitu životinja.

"Nemam oružje, ali da imam kada bih ih uhvatio na djelu ne bih brinuo o Društvu za zaštitu životinja, pa ne znam koja policija da dođe. Mi živimo od te stoke, a napade čopora pasa lutalica na našu imovimu prijavljivali smo više puta šinterskoj službi, ali nikad ništa nijesu preduzeli", dodaje Paljušević.

Nose i obuću ispred kuće

Pjetrovu suprugu Ljindu Paljušević u nekoliko navrata su napadali psi lutalice.

Kada je ujutru pokušala da nađe krave napao ju je jedan veći pas lutalica ali je uspjela da mu pobjegne.

"Svako jutro ustajem rano da muzem krave, I svaki put strahujem da me ne napadnu psi lutalice. U petak ujutru me je napao veći pas, ali pošto sam bila blizu kuće uspjela sam da pobjegnem. Obuću ne ostavljamo preko noći ispred kuća jer je psi odnose. Imammo i 7 kokošaka koje uopšte ne puštamo u dvorište, jer bi ostali bez njih", kazala je Paljušević.

Bonus video: