Preko 50 NVO bojkotuje vladinu konferenciju o seksualnim manjinama

Konferencija koja počinje danas bila je predložena potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću i prije četiri mjeseca, kada je on to odbio
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 14:48h

U ovoj godini nema vidljivih rezultata države u oblasti uspostavljanja održive antidiskriminacione politike, a danilovgradska konferencija samo je skupi marketinški potez za koji je izdvojeno 30.000 eura, poručili su lideri NVO Forum Progres i Juventas.

Oni su na konferenciji za štampu, nekoliko sati prije početka međunarodne konferencije i treninga koju organizuju Vlada i NVO Pravda na Balkanu, saopštili kako preko 50 organizacija bojkotuje taj događaj jer ne žele da pristanu na status ikebana.

“Konferencija koja počinje danas bila je predložena potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću i prije četiri mjeseca, kada je on to odbio. Sada smo svjedoci daVlada osniva svoju NVO i organizuje događaj”, kazao je izvršni direktor Forum Progresa Zdravko Cimbaljević.

Crnogorski civilni sektor na posljednjem mjestu

Crnogorski civilni sektor, kako je kazao, Vladi je na posljednjem mjestu, a registrovanje Pravde na Balkanu, partnera izvršne vlasti, najporazniji je potez do sada učinjen.

“Vlada je formirala svoju NVO i tako dodatno htjela da nas ponizi. Riječ je o teškom konfliktu interesa, a konferencija je samo skupi marketinški potez, za koji će se potrošiti 30.000 eura. Od toga, deset hiljada donirala je Ambasada Holandije”, objasnio je Cimbaljević.

Izvršna direktorica Juventasa Ivana Vujović ocijenila je kako Vlada nije uradila ništa na uspostavljanju održive antidiskriminacione politike i popravljanja prakse ljudskih prava LGBT osoba.

Izvršna direktorica Juventasa ocijenila je kako Vlada nije uradila ništa na uspostavljanju održive antidiskriminacione politike

“Brojni su primjeri u kojima je Vlada propustila da podrži argumentovane potrebe i zahtjeve. Vlada do sada nije usvojila ni jednu stratešku odluku sa ciljem unapređenja položaja LGBT osoba, a ponuđeno joj je više okvira”, ocijenila je Vujović.

Više od 50 NVO odbijaju da pomažu ignorisanje činjenica

Podjećajući da je Vlada odbila da imenuje na adekvatnom političkom nivou svog predstavnika u Organizacioni odbor Povorke ponosa, te da policija nije utvrdila ko je doveo u opasnost 600 učesnika koncerta organizovanog povodom obilježavanja Dana borbe protiv homofobije, a tužilaštvo nije procesuiralo brojne slučajeve nasilja nad LGBT osobama, Vujović je poručila da više od 50 NVO odbijaju da pomažu ignorisanje činjenica i uljepšavanje stvarnog stanja zarad dobijanja datuma pregovora.

Vlada još uvijek nije prihvatila inicirani Akcioni plan za borbu protiv homofobije

“Vlada još uvijek nije prihvatila inicirani Akcioni plan za borbu protiv homofobije Koalicije Zajedno za LGBT prava, u čijem pisanju su učestvovali i predstavnici njenih ministarstava. Akcioni plan, predložen još u aprilu ove godine, u potpunosti je usaglašen sa Preporukom Komiteta Ministara Savjeta Evrope državama članicama o mjerama u borbi protiv diskriminacije.

Umjesto da pokrene rad na sprovođenju svih ili bar nekih od predloženih mjera, Vlada saziva trodnevnu konferenciju da bi se ponovo razmatrale teme koje bi trebalo da se uveliko sprovode”, rekla je Vujović.

Način da se prikrije nepostojanje političke volje

Lideri Progresa i Juventasa ocijenili su da su posljednji potezi Vlade, koji se ogledaju u formiranju Savjeta i imenovanju premijerovog savjetnika za borbu protiv diskriminacije Jovana Kojičića, sporni ukoliko su napravljeni da bi se prikrila homofobičnost ljudi koji rade u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

“To je način da se prikrije nepostojanje političke volje zadnje dvije godine. A Vlada je imenovala Kojičića da ne bi morala da smijeni ministra Ferhata Dinošu”, pojasnio je Cimbaljević.

Vujović je dodala da se čak može i razmatrati inicijativa o eventualnom ukidanju Ministarstava za ljudska prava jer taj Vladin resor ne radi svoj posao, a troši novac poreskih obveznika.

“Ipak, mi nismo zatvorili vrata već samo želimo fer saradnju sa Vladom”, poručio je Cimbaljević.

Saopštenje u kojem se pojašnjavaju razlozi za bojkot konferencije potpisalo je 26 domaćih i 25 organizacija iz regiona i Evrope, što, kako su objasnili, taj protest čini najvećim od svih do sada realizovanih u regionu.

Galerija

Bonus video: