Akcija "Za zeleniju Zetu" se nastavlja u subotu

Iz rijeke smo izukli veliki broj uginulih životinja, 4 ovce, 3 kokoške, svinju i neprepoznatljive životinje u stanju raspada
65 pregleda 0 komentar(a)
smeće, zeta, Foto: Jelena Jovanović
smeće, zeta, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 02.09.2011. 13:57h

Treća akcija čišćenja korita rijeke Zete pod nazivom "Za zeleniju Zetu" počinje u subotu u 10 sati na plaži Jaz.

Organizatori NVO Green River Zeta i NVO Green Home pozivaju sve građane da se pridruže akciji koja će obuhvatiti čišćenje površinskog vodenog toka rijeke Zete od plaže Jaz do naselja Lazine kod Danilovgrada.

Iz ove dvije NVO saopštili su da je tokom prethodne dvije akcije koje su organizovali ustanovljeno da je zagađenost rijeke Zete na lošijem nivou od očekivanog, te da će zbog toga oni organizovati akcije sve dok se ne očiste najproblematičnija područja i dok god im to vremenski uslovu budu dozvoljavali.

Iz rijeke smo izukli veliki broj uginulih životinja, 4 ovce, 3 kokoške, svinju i neprepoznatljive životinje u stanju raspada

U dosadašnjim akcijama iz ove rijeke izvađene su velike količine količine opasnih, štetnih i čvrstih zagadjujucih materijala od kojih su najčešće bile plastične cerade, kese i boce, kese sa organskim i neorganskim otpadom iz domacinstava, frizideri, djelovi od frizidera, više desetina odjevnih predmeta, infuzije, ambalaže od ljekova, saopštili su iz ove dvije NVO.

Njih najviše zabrinjava to što se u rijeku odlažu ambalaže u traci od mliječnih proizvoda i mlječni ispusti "koji dolaze iz pogona mlječnih industrija".

" Iz rijeke smo izukli veliki broj uginulih životinja, 4 ovce, 3 kokoške, svinju i neprepoznatljive životinje u stanju raspada, najmanje 10 kesa životinjskih djelova (meso, životinske kože) u kesama i van njih za koje se takodje sumnja da dolaze iz pogona mljekare Šimšić, farme kokošaka u Martinicima i farme svinja u Spužu, ali i sa individualnih farmi mještana.

Da se uključe i institucije

Zabrinuti zbog stanja u kojem se nalazi rijeka Zeta pozivamo nadležne inspekcije da hitno reaguju i kazne zagađivače kako bi se ovakvim praksama stalo na kraj. Akcije koje radimo su izraz dobre volje lokalnih mještana i uključenih organziacija ali je neophodno da se ukljuce i nadležne institucije", kazali su iz organizatori akcije.

Oni napominju da je sama akcija čišćenja otežana obzirom da se prikupljanje otpada vrši iz čamaca na vodi pa su potrebna i tehnička pomagala od valjanih motorizovanih čamaca do alatki za dohvatanje otpada i apeluju mještane i sve ljude dobre volje da im pomognu i sa ovim tehničkim sredstvima (čamci, alat) ukoliko nisu u mogućnosti da učestvuju u samoj akciji na drugi način.

Naša namjera je da u daljim akcijama uključimo lokalnu samoupravu, vojsku, policiju, ekološku inspekciju i sve ostale zainteresovane strane

" Naša namjera je da u daljim akcijama uključimo lokalnu samoupravu, vojsku, policiju, ekološku inspekciju i sve ostale zainteresovane strane koje smatraju da mogu doprinjeti da se spriječi dalja devastacija rijeke Zete.

Ponovo apelujemo na sve one koji osjećaju ovu rijeku kao dio sebe i koji joj žele pomoći da opstane, da ne bacaju otpad u vodu, prijave nepravilne ispuste nadležnim inspekcijskim organima i da učestvuju sa nama na akciji čiscenja", kazali su organizatori akcije "Za zeleniju Zetu".

Bonus video: