Nema srpskog, nema časova: Nastavljen bojkot nastave u Grblju

Dogovoreno je da se u ponedjeljak ponovo okupe, u osam sati, pošto se očekuju navodno nekakvi dogovori i skupštinske odluke
177 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Nikola Đurković, Foto: Mojaskola.me
OŠ Nikola Đurković, Foto: Mojaskola.me
Ažurirano: 02.09.2011. 11:05h

Ogromna većina đaka Osnovne škole "Nikola Đurković" u Radanovićima, ni danas neće pohađati nastavu, jer im nije omogućeno školovanje na srpskom jeziku, kazao je za Radio Vijesti predsjednik Savjeta roditelja učenika te škole Branko Kovačević.

Oko 60 roditelja dogovorilo se juče da njihova djeca bojkotuju nastavu do zvaničnog obečanja da če im zahtjev biti ispunjen.

Naredno okupljanje roditelja je u ponedjeljak, kada će, kako očekuje Kovačevič, biti poznat i ishod pregovora o nastavnom predmetu jezika i književnosti.

"Nema nikakvih promjena. Juče smo se dogovorili da se bojkotuje nastava. Naš zahtjev je da se nastava izvodi na našem srpskom jeziku, da se poštuje istorija, tradicija i kultura ovog kraja. Ovo područje i kad je bilo okupirano i pod raznim amnestijama, niko nam nije ugrožavao jezik i naš identitet, bez ovoga puta aktuelna vlast”, rekao je Kovacevic.

On kaže da ni danas djeca ne idu u školu, a pretpostavlja da ih je i više nego juče jer neki roditelji nijesu bili upućeni.

"Dogovoreno je da se u ponedjeljak ponovo okupe, u osam sati, pošto se očekuju navodno nekakvi dogovori i skupštinske odluke. Čekamo i to, pa ćemo da vidimo. Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni, bojkot nastave nastavlja se do daljnjeg”, poručio je Kovačević.

Kovačević kaže i da se jutros čuo sa direktorom škole Zoranom Milićevićem, koji mu je rekao da se očekuje da će se nastava izvoditi i na crnogorkom i na srpskom.

"Rekao sam mu, daj bože da se ne lomi ništa preko djece. Mi ćemo se okupiti ponovo u ponedjeljak i ako bude nastava na srpskom djeca će ići u školu, ako ne bojkot se nastavlja”, rekao je Kovačević za Radio Vijesti.

Bonus video: