Profesorica italijanskog jezika ostala bez posla jer nema državljanstvo

Dodala je da njeni problemi počinju 2006. godine, nakon osamostaljenja Crne Gore, kada je odlučila da uzme crnogorsko državljanstvo i nastavi da živi i radi u Kotoru
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 08:21h

Profesorica italijanskog jezika u Osnovnoj školi “Ivo Vizin” na Prčanju Jugana Marjanović nakon osam godina neće moći više ući u učionicu, jer nema crnogorsko državljavanstvo.

Marjanović je kazala da joj je to saopšteno prije tri dana na sjednici Nastavničkog vijeća, nakon čega je ona pozvala Ministarstvo prosvjete, gdje joj je, kako tvrdi, objašnjeno da je direktor postupio pravilno i prema Zakonu, kojim je propisano da lice koje nema crnogorsko državljanstvo ne može dobiti stalno zaposlenje.

“Svake godine mi je produžavan ugovor, ove godine toga nema i rečeno mi je da ne mogu da me prime u stalni radni odnos jer nemam državljanstvo, koje opet nemam, jer je jedan od uslova da imate stalni radni odnos”, kazala je Marjanović.

Marjanović živi u Kotoru od 1999. godine, gdje je došla iz Beograda, nakon što se prijavila na konkurs koji je objavljen u Politici 1998. godine za mjesto profesora italijanskog jezika u Srednjoj školi u Kotoru.

“Primljena sam, a čak su mi kao deficitarnom kadru u početku plaćali i smještaj. Nakon toga, 2000. prodala sam stan u Beogradu i kupila stan u Kotoru, računajući da ću tu i skončati”, objasnila je Marjanović.

Dodala je da njeni problemi počinju 2006. godine, nakon osamostaljenja Crne Gore, kada je odlučila da uzme crnogorsko državljanstvo i nastavi da živi i radi u Kotoru.

Od tada, kazala je, ne dobija nikakav odgovor niti objašnjenje zašto ne može da dobije crnogorsko državljanstvo.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: