I Vlada konja za trku ima: Registrovali NVO za prava seksualnih manjina

Pravda na Balkanu je registrovana kao NVO 9.08. dan pošto su mediji objavili da će Lukšić dobiti savjetnika za borbu protiv diskriminacije
61 pregleda 0 komentar(a)
Jovan Kojičić, Zdravko Cimbaljević, Foto: Savo Prelević
Jovan Kojičić, Zdravko Cimbaljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2011. 08:21h

Savjetnik premijera Igora Lukšića za borbu protiv diskriminacije dr Jovan Kojičić osnovao je nedavno nevladinu organizaciju „Pravda na Balkanu - jednakost za seksualne manjine“, koja je partner Vladi u organizaciji Danilovgradske konferencije o pravima seksualnih manjina.

Tom alternativnom rješenju prvi ljudi Vlade i Kojičić pribjegli su ne bi li premostili jaz koji već duže vrijeme postoji kada je riječ o saradnji državnih organa sa civilnim sektorom i da bi kod Evropske unije dobili poene, bez iskrenog angažmana za bolji status LGBT osoba.

"Pravda na Balkanu - jednakost za seksualne manjine", neformalna organizacija koja je funkcionisala tri godine na čelu sa Kojičićem, registrovana je u Podgorici kao NVO 9. avgusta, dan nakon što su mediji objavili da će Lukšić dobiti savjetnika za borbu protiv diskriminacije

Iz tog razloga, "Pravda na Balkanu - jednakost za seksualne manjine", neformalna organizacija koja je funkcionisala tri godine na čelu sa Kojičićem, registrovana je u Podgorici kao NVO 9. avgusta, dan nakon što su mediji objavili da će Lukšić dobiti savjetnika za borbu protiv diskriminacije.

U Odluci o osnivanju, u koju su “Vijesti” imale uvid, navedeni sukao osnivači: Vesna Pejović, Nina Redžepagić, Slobodanka Krivokapić, Miloš Burzan i Slobodan Đurović, dok se Kojičićevo ime nigdje ne nalazi. Đurović je, u tom dokumentu, jedina potpisana osoba.

NVO “Pravda na Balkanu” osnovana je, kako dalje piše, radi afirmacije i zaštite ljudskih prava svake osobe, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet ili izražavanje, kao i radi organizovanja naučnih skupova, seminara, programa obuke i sličnih aktivnosti.

Đurović, inače Kojičićev student, juče je poslao dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Kojičiću, u kojem ih obavještava da napušta “Pravdu na Balkanu” i sa tom NVO prekida svaku dalju pravnu i programsku vezu

Đurović, inače Kojičićev student, juče je poslao dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Kojičiću, u kojem ih obavještava da napušta “Pravdu na Balkanu” i sa tom NVO prekida svaku dalju pravnu i programsku vezu.

On je objasnio i da je poziv Kojičića prvobitno prihvatio da bude osnivač nove organizacije u crnogorskom civilnom sektoru.

"U susretu sa Kojičićem potpisao sam zahtjev za registraciju, Statut i Odluku o osnivanju... Ovim aktivnostima sam pristupio na osnovu raspoloživih informacija i sa najboljim namjerama, smatrajući da na taj način pružam svoj doprinos razvoju kulture ljudskih prava i nastavku procesa evropskih integracija”, objasnio je Đurović.

Držeći do sopstvenog dostojanstva i kredibiliteta, kako je kazao, kao i poštovanja osnovnih vrijednosti demokratskog i zakonitog ponašanja, Đurović je odlučio da “Pravdu na Balkanu” napusti i o tome obavijesti MUP.

Sa Kojičićem “Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt jer je, kako je objašnjeno, zauzet pripremanjem konferencije, s tim što podaci nijesu dematovani, samo je rečeno kako Vlada nije osnovala svoju NVO

Sa Kojičićem “Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt jer je, kako je objašnjeno, zauzet pripremanjem konferencije, s tim što podaci nijesu dematovani, samo je rečeno kako Vlada nije osnovala svoju NVO.

“Vlada nije osnovala nikakvu NVO organizaciju. Pravda na Balkanu: Jednakost za seksualne manjine je registrovana u Crnoj Gori i predstavlja kontinuitet izuzetno važnog i veoma dobro ocijenjenog međunarodnog projekta, jer je to odavno bila namjera svih okupljenih unutar Međunarodne akademske konferencije”, saopšteno je iz Vlade.

Takođe je rečeno i da je Kojičić zvanično stupio na dužnost savjetnika premijera 29. avgusta, iako više nezvaničnih izvora tvrdi da je on radio od početka avgusta kao službenik Vlade.

Naša Vlada je drugačija od ostalih

Iz Vlade je juče objašnjeno kako se konfrerencija, treća po redu u zadnjih nekoliko godina, sa istom tematikom razlikuje od prethodnih po tome što ovu organizuje crnogorska Vlada.

“Ovo je prva međunarodna konferencija o LGBT pravima na Balkanu koju organizuje jedna Vlada. Želimo da pošaljemo jasnu poruku da će ova Vlada, na kvalitetan način i sa najboljim ekspertizama, pristupiti tretiranju ove problematike. Naš glavni cilj jeste da u prisustvu najvećih međunarodnih eksperata u ovoj oblasti, otvoreno razgovaramo o spornim pitanjima i čujemo koja su to dobra iskustva iz međunarodne zajednice i regiona, koja mogu da nam pomognu u daljim koracima”, rečeno je iz Vlade.

Potvrđeno je da program jeste isti, ali i da su ga kreirali najveći međunarodni eksperati.

“No, konferencija nije ista, jer obuhvata diskusiju i inicijalnu obimnu obuku u oblastima sprovođenja zakona, sudstva i ljudskih prava za sudije, tužioce, sprovodioce zakona, zaštitnike ljudskih prava i civilni sektor u Crnoj Gori. Ta obuka će se odvijati u prisustvu regionalnih i vodećih međunarodnih stručnjaka”, saopšteno je iz Vlade.

Na pitanje kako u Vladi tumače odluku Zdravka Cimbaljevića da ne dođe na konferenciju čiji je organizator njemu u maju dijelio nagradu, iz najvišeg izvršnog tijela je objašnjeno kako je direktor Forum Progresa dobio poziv.

“Odgovor na vaše pitanje može vam dati samo Cimbaljević... U Vladi sa žaljenjem konstatujemo da su NVO, neki aktivisti, uključujući i Cimbaljevića odlučili da bojkotuju konferenciju. No, imajući u vidu koncept konferencije smatramo da i dalje imamo podudarne ciljeve. Ipak, poštujemo demokratsko pravo svih, pa i Cimbaljevića da se ne slaže sa našim aktivnostima i vjerujemo da ćemo ipak, u buduće, zajedno raditi na ovim važnim pitanjima”, poručili su iz Vlade.

Bonus video: