Oslobođeni Podgoričani koji su dijelili letke "Nema srpskog-nema škole"

Osumnjičeni da su počinili krivično djelo iz člana 378, stav 1 Krivičnog zakonika, pozivanje na otpor protiv državnih organa
103 pregleda 0 komentar(a)
letak, Foto: Jelena Jovanović
letak, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 02.09.2011. 08:50h

Policija je u četvrtak oko 15 sati uhapsila predsjednika Udruženja ''Stop diskriminaciji'' Darka Rašovića, predsjednika podgoričkog Odbora Nove srpske demokratije Radoša Zečevića,Srđana Radulovića, Radoslava Dragović i maloljetnog J.F. zbog sumnje da su rasturali propagandni materijal, saznaju “Vijesti”.

Oni su u 22 sata pušteni na slobodu.

Osnovni državni tužilac u Podgorici Ljiljana Klikovac kazala je sinoć “Vijestima” da je “lišene slobode u četvrtak do 22 sata saslušavao osnovni državni tužilac Miroslav Turković zbog sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 378, stav 1 Krivičnog zakonika, pozivanje na otpor protiv državnih organa”.

“D.R. i J.F. su zatečeni ujutro u krugu Medicinske škole kako rasturaju propagandni materijal sadržine “bojkot - nema srpskog nema škole”. Sva punoljetna lica su privedena tužiocu oko 18 sati i u prisustvu svojih advokata saslušani, nakon čega je tužilac donio odluku da se ne zadržavaju, a postupak u odnosu na njih će se nastaviti”, kazala je Klikovac.

U ZKP, u članu Pozivanje na otpor, piše da će se sa tri godine zatvora kazniti “ko druge poziva na otpor ili na neposlušnost prema zakonitim odlukama ili mjerama državnih organa ili prema službenom licu u vršenju službene radnje”.

Od šest mjeseci do pet godina može dobiti onaj koji je, usljed takvih radnji, došlo do nesprovođenja ili znatnog otežavanja sprovođenja zakonite odluke ili mjere državnih organa.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: