Počinje poribljavanje jezera Slano, Krupac i Liverovići

Prema riječima sekretara kluba, Vlajka Simovića, prošle godine je, zbog nedostatka sredstava, poribljeno samo Slano jezero i to sa 1.000 kilograma kalifornijske pastrmke, kao i rijeka Zeta sa mlađu
50 pregleda 0 komentar(a)
SRK nikšić, pres, Foto: Svetlana Mandić
SRK nikšić, pres, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.04.2018. 11:50h

Prvi put u zadnjih deset godina u jednoj sezoni biće poribljena jezera Slano, Krupac i Liverovići. To će se dogoditi početkom narednog mjeseca, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Skupštine Sportsko ribolovnog kluba (SRK) „Nikšić“, Miladin Goranović.

"Zbog visokog vodostaja do sada se nije moglo poribiti. Obaviješteni smo od Božidara Krsmanovića, vlasnika ribnjaka u Rastovcu, da trenutno nema ribe propisane veličine i težine, tako da će prispjeti do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca. U sklopu toga čekaju se i procedure za poribljavanje koje su obavezne, po novom Zakonu o slatkovodnom ribarstvu", kazao je Goranović.

Prema riječima sekretara kluba, Vlajka Simovića, prošle godine je, zbog nedostatka sredstava, poribljeno samo Slano jezero i to sa 1.000 kilograma kalifornijske pastrmke, kao i rijeka Zeta sa mlađu.

Ribočuvarska služba i Komisija za zaštitu i čuvanje, u koju je uključeno 30 volontera, pojačala je rad na zaštitu i čuvanje jezera i od početka godine podneseno je pet krivičnih prijava protiv krivolovaca.

Prema riječima Simovića noviteti u Klubu su projekat turističke valorizacije Grahovskog jezera.

"Tamo imaju dva objekta koja su zapuštena i cilj nam je da ih osposobimo i da napravimo šaranski revir, prvi put u Crnoj Gori, po sistemu uhvati i pusti. To je prelijepo mjesto samo što do sada nije valorizovano", kazao je Simović.

Goranović je naglasio da je predviđena i škola ribolova kako bi podstakli mlade da se bave ovom sportskom disciplinom.

“Klub će učestvovati na svim takmičenjima discipline udicom na plovak, a od ove godine imamo novu disciplinu - lov na šarana, gdje će klub, takođe, imati svoje predstavnike. Sva državna takmičenja za sportsko-ribolovni klub su obavezna”, zaključio je Goranović.

Bonus video: