Uskoro ćemo plaćati operacije, preglede i dijagnostiku u KC-u

Fonda za zdravstveno osiguranje će odrediti postupak i način plaćanja tih zdravstvenih usluga
71 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Jelena Jovanović
Klinički centar, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 01.09.2011. 09:11h

Građani Crne Gore uskoro će početi da plaćaju dio zdravstvenih usluga, između ostalog i bolničko liječenje, intenzivnu njegu, preglede, dijagnostiku i liječenje u specijalističkim ambulantama na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite...

Nacrtom izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju, Vlada je predvidjela da se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbjeđuje plaćanje 80 odsto od cijene pojedinih zdravstvenih usluga, dok će 20 odsto plaćati građani.

Ako se izmjene Zakona usvoje, Fonda za zdravstveno osigurnaje će odrediti postupak i način plaćanja tih zdravstvenih usluga.

“Primjera radi, ako je cijena određene hirurške intervencije 500, obavezno osiguranje će platiti 400 eura, a razliku će platiti osiguranik, ili će se za nju dopunski osigurati pa će je platiti Fond ili društvo za osiguranje”, kazali su iz Službe za odnose sa javnošću Fonda.

Ako se izmjene Zakona usvoje, Fonda za zdravstveno osigurnaje će odrediti postupak i način plaćanja tih zdravstvenih usluga.

Osiguranici će učestvovati i prilikom kućnog liječenja hroničnih stanja, ambulantne rehabilitacije, kao i kada je u pitanju prevoz sanitetskim kolima i sredstvom vazdušnog saobraćaja za osigurano lice i pratioca koji nije hitan.

Peti dio cijene plaćaće i prilikom fizioterapeutskih usluga kod kućnog liječenja i korišćenja ljekove sa dopunske liste.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: