U rožajskom naselju Klekovača uginulo 1.000 komada pastrmke

Gusinjac smatra da su uzrok pomora ribe otpadne vode iz klanice Mesne industrije „Gradina kompani“
0 komentar(a)
pomor ribe, Foto: Aida Sadiković
pomor ribe, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 31.08.2011. 17:03h

U rožajskom naselju Klekovača jutros je osvanulo, prema procjeni ribočuvara Sabahudina Gusinjca, oko 1.000 komada uginule pastrmke.

Gusinjac smatra da su uzrok pomora ribe otpadne vode iz klanice Mesne industrije „Gradina kompani“ koja je oko kilometar udaljena od mjesta na kojem su pronađene mrtve životinje.

Pomor se najvjerovatnije dogodio tokom noći

”Pomor se najvjerovatnije dogodio tokom noći, a jutros smo zatekli i mnoštvo ošamućenih riba koje je narod kupio po Ibru. Ne pamti se da se ovakvo nešto ranije dogodilo. Na jednom mjestu je bilo i po 30 komada mrtvih riba. Ne znam da li je neko upozorio mještane koji su kupili ribu da je ona najvjerovatnije opasna za ljudsku upotrebu”, kazao je Gusinjac.

Otpadne vode izvor zaraze

Mještani su pomor prijavili policiji koja ih je uputila na sanitarnog inspektora. Nakon toga su obavijestili i Komunalnu policiju u kojoj su rekli da nijesu nadležni. O incidentu je obaviješten i inspektor za vode Dragan Šekularac iz Berana koji je najavio da će izaći na teren i uzeti uzorak iz Ibra kako bi se utvrdilo šta je potrovalo ribe.

Mještani Klekovače i Agovića smatraju da su otpad i otpadne vode koje „Gradina kompani“ ispušta u Ibar veliki izvor zaraze. Tvrde da su i ranije o svojim sumnjama obavještavali nadležne, ali da niko ništa nije preduzeo.

“Mi koji živimo na obalama Ibra, u blizini te mesne industrije, već godinama trpimo nesnošljiv smrad

“Mi koji živimo na obalama Ibra, u blizini te mesne industrije, već godinama trpimo nesnošljiv smrad. Tako je bilo i u noći između utorka i srijede, kada smo se umalo pogušili. Probudio nas je jak miris od kojeg je bilo nemoguće disati. Morali smo da zatvaramo prozore, jer je bilo neizdrživo”, kazao je jedan od mještana.

On ističe da je takav smrad mogao da dođe samo od otpada iz klanice „odakle se u rijeku izlivaju životinjska krv, neupotrijebljeni ostaci i ko zna šta još“.

Inspekcija nije napisala nijednu prijavu

“Vlasnik 'Gradine kompani' kad god se požalimo na probleme koje imamo od njegove klanice, opravdanje nalazi u tome što ima urednu dokumentaciju i dozvole za rad. A mi se zapravo ne žalimo na njegovo poslovanje, već što nam je od smrada život postao nepodnošljiv, i zbog straha da će se i nama desiti što i ribama”, rekao je mještanin, koji nije želio da mu se pominje ime.

On je napomenuo i da nijedna njihova peticija nije bila uspješna, te da ni inspekcija nije napisala nijednu prijavu čak ni kada je kroz cijeli grad proticao krvavi Ibar.

Škrijelj: Naš otpad ne ide u Ibar

Direktor „Gradine kompani“ Džemal Škrijelj negirao je da je uzrok pomora ribe otpad iz njegove firme.

“Ne znam na osnovu čega neko, bez dokaza, može da tvrdi da smo mi krivi za, koliko čujem, 10, 15 komada uginule ribe”, kaže Škrijelj.

On tvrdi da njegova fabrika posluje po svim potrebnim, pa i ekološkim standardima, te da otpad ne deponuje u Ibar.

“Čak i da to radimo, u pitanju je životinjski otpad koji je za ribe hranljiv, a nikako otrovan. Međutim, niko ne postavlja pitanje što uz Ibar postoji više od 10 perionica, autootpada i radnji koje svakodnevno u rijeku izbacuju razna opasna hemijska sredstva i deterdžente, kiselinu, ulja, naftu i drugo. Logično je da to bude uzrok pomora, a ne otpad mesne industrije koji ne završava u Ibru”, rekao je Škrijelj, koji je naglasio da firma stalno vodi računa o očuvanju životne sredine.

Bonus video: