Ministarstvo prosvjete: Nema odgađanja početka školske godine

Odbor za školovanje na srpskom jezikupozvao je roditelje da ne šalju djecu u školu dok im ne bude omogućeno školovanje na srpskom jeziku
0 komentar(a)
djeca škola Maksim Gorki, Foto: Arhiva "Vijesti"
djeca škola Maksim Gorki, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.08.2011. 11:36h

Ministarstva prosvjete i sporta neće odgoditi početak školske godine, saznaje Radio Antena M.

U toj instituciji tvrde da nije najavljen bojkot prosvetnih radnika i da je sve spremno za početak školske godine.

Pregovari opozicije i vlasti o izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju koji traju već duže vrijeme nijesu rezultirali dogovorom.

Opozicija traži da u obrazovnom sistemu crnogorski i srpski jezik imaju ravnopravan položaj i suprotnom najavili su poziv na bojkot nastave.

Poziv na bojkot danas je u štampanim medijima objavio Odbor za školovanje na srpskom jeziku.

Rukovodstva opozicionih partija pozvala su premijera Igora Lukšića da odmah zakaže nastavak pregovora o imenu jezika u nastavnom procesu i odloži početak školske godine.

Lukšić je rekao, da je spreman da se sastane sa predstavnicima opozicije, ali da nema razloga da početak školske godine bude odgođen.

Odbor za školovanje na srpskom jeziku poziva na bojkot

Odbor za školovanje na srpskom jeziku, u ime 30 nevladinih organizacija, pozvao je roditelje da ne šalju djecu u školu dok im ne bude omogućeno školovanje na srpskom jeziku.

"Svaku prijetnju ili akt prisile prijavite na telefon 068324522, i fotografije nasilnika će osvanuti na posterima širom Crne Gore, na internetu i nama dostupnim medijima", navodi se u letku

"Bojkot, dok se naše pravo školovanja na srpskom jeziku ne upiše u Ustav Crne Gore", saopštio je Odbor.

Oni smatraju da roditelji imaju pravo i obavezu da zaštite svoju djecu.

"Bojkot će uspjeti jer ne vodimo političku, već roditeljsku borbu. Cetinjski gimnazijalci su uspjeli, uspjećemo i mi", poručio je Odbor.

Oni su naveli da bi htjeli da Crna Gora slijedi primjer razvijenih država svijeta, "a ne da sebe izjednačava sa diktaturama, oduzimajući srpskom narodu u Crnoj Gori prava jedno za drugim".

"Pravo obrazovanja na svom maternjem jeziku je nešto što sve demokratske države svijeta gaje kao veliko dostignuće, demokratije, ljudskih prava i sloboda", navodi Odbor.

Oni smatraju da bi crnogorska Vlada trebalo da se bori za te demokratske vrijednosti.

"Ali Vlada ima ranije preuzete obaveze, stoga im pomozimo da nađu vremena za put ka razvijenom svijetu. Jezik kojim govori većina stanovništva u Crnoj Gori je srpski jezik. Svi koji su ikada pisali i sve što je ikada napisano u Crnoj Gori, napisano je na srpskom jeziku", naveo je Odbor.

Prema njihovim riječima, roditeljima koji brane svoju djecu od pravnog nasilja ne smije niko da prijeti, ili učini išta loše.

"Svaku prijetnju ili akt prisile prijavite na telefon 068324522, i fotografije nasilnika će osvanuti na posterima širom Crne Gore, na internetu i nama dostupnim medijima", navodi se u letku.

Bonus video: