Prijetnje neće uspjeti, sjetite se gimnazijalaca sa Cetinja

Budimir Aleksić kaže da niko ne može da spočita pravo jezičkoj zajednici da se obrazuje na svom jeziku
0 komentar(a)
Budimir Aleksić, NOVA, Foto: Arhiva "Vijesti"
Budimir Aleksić, NOVA, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.08.2011. 16:30h

Prijetnje Ministarstva prosvjete da će sankcionisati one koji budu od 1. septembra bojkotovali nastavu neće uspjeti jer, kako je ocijenio poslanik Nove srpske demokratije Budimir Aleksić, niko ne može da spočita pravo jezičkoj zajednici da se obrazuje na svom jeziku.Crnogorska opozicija i vlast pregovaraju o izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju, za sada bez rezultata. Opozicija traži da u obrazovnom sistemu ravnopravana položaj imaju crnogorski i srpski jezik, i u suprotnom najavljuju bojkot nastave njihove i djece njihovih pristalica. Ministarstvo prosvjete napomenulo je da Zakonom o osnovnom obrazovanju sva djeca od šest do 15 godina su obavezna da idu u školu, a roditelji su dužni da im obezbijede poštovanje te obeveze. Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju za kršenje te odredbe propisane su novčane kazne od polovine do desetostrukog iznosa najniže cijene rada u državi odnosno od 27,5 eura do 550 eura„Kad je riječ o prijetnjama koje smo danas čuli iz Ministarstva prosvjete palo mi je na pamet činjenica da su cetinjski gimnazijalci štrajkovali prije dvije godine na mjesec dana i dvostruko prvazišli dozvoljeni fond časova“, rekao je Aleksić u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.Tada, dodao je on, Ministarstvo nije primjenjivalo Zakon.

Protest će biti masovan

„Očigledno je da je riječ o dvostrukim aršinima. Kada su u pitanju pripadnici srpske jezičke zajednice ovdje se prijeti posebnim sankcijama. U slučaju cetinjske Gimnazije nije primjenjen Zakon a sada prijete striktnom primjenom“, rekao je Aleksić.Prema njegovim riječima, ako bi se to desilo, bio bio dokaz da su pripadnici srpske jezičke zajednice građani desetog reda.„Mislim da Ministarstvo prijeti praznom puškom a poznato je da se prazne puške boje dvije strane, ali je strah veći kod onog koji pušku drži u rukama“, ocijenio je Aleksić.

Mislim da će protest biti masovan a da prijetnje neće uspjeti jer nešto što je zasnovano na pravdi i borbi za osnovno ljudsko pravo nikakva sila ne može to ugušiti

On je naveo da nema zakona niti Ustava i vlasti koje može da spočita pravo jezičkoj zajednici da se obrazuje na svom jeziku. „Mislim da će protest biti masovan a da prijetnje neće uspjeti jer nešto što je zasnovano na pravdi i borbi za osnovno ljudsko pravo nikakva sila ne može to ugušiti“, kazao je Aleksić.On očekuje da će oni koji su podržali cerinjske gimnazijaslece podržati zahtjeve koji se tiču ljudskih prava, „pri čemu je srpska jezička zajednica, prema rezultatima potpisa najbrojnija u Crnoj Gori“.

Bonus video: