Turiste dočekuje neprijatan miris: U kanalizaciji krpe, džemperi, jorgani

Radnici “Vodovoda” imali su u prosjeku oko 70 intervencija mjesečno, samo na začepljenjima
56 pregleda 0 komentar(a)
Forte mare, Foto: Arhiva Vijesti
Forte mare, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.08.2011. 17:35h

Umjesto svježeg vazduha i mirisa mora, turiste je u Herceg Novom tokom ljeta nerijetko dočekivao neprijatan miris.

Na pojedinim plažama, pa i u gradu, naročito ispod tvrđave Forte mare, nemoguće je ne osjetiti neprijatan miris od kanalizacije.

Najviše problema, kako je kazao tehnički direktor JP “Vodovod” Milorad Velaš, bilo je kod Stare banje u Igalu, potom duž rivijere, u Kumboru, Baošićima i Bijeloj.

Prije nekoliko dana, ispod tvrđave Forte mare, gdje je i glavna kanalizaciona pumpa, izvađeno je duže od tri metra raznih krpa

Radnici “Vodovoda” imali su u prosjeku oko 70 intervencija mjesečno, samo na začepljenjima, za koja je, kako tvrdi Velaš, u 90 odsto slučajeva odgovoran ljudski faktor.

“Nevjerovatno je šta su ljudi sve u stanju da ubace u kanalizaciju - od raznih krpa, ćebadi, do jorgana i džempera”, kazao je Velaš.

Rješavanje problema sa kanalizacijom bilo je prioritet, a dežurne ekipe radile su 24 sata”, kazao je Velaš.

Ljudski faktor kriv za havariju

Prije nekoliko dana, ispod tvrđave Forte mare, gdje je i glavna kanalizaciona pumpa, izvađeno je duže od tri metra raznih krpa, a slično je bilo i u nedjelju u Baošićima.

Često se događa da komunalci ne mogu da pročiste začepljenja ni pumpama pod pritiskom od 250 bara, pa “Vodovod” mora da angažuje ronioce, koji očepljavaju podmorske ispuste.

Pošto veliki poklopci ne dihtuju 100 odsto, smrad kod tvrđave Forte mare osjeća se veći dio godine

Ljudski faktor kriv je i za nedavnu havariju u Zelenici, kada je polomljena velika kanalizaciona cijev koja ide ispod mora, pa su i u tom slučaju pomogli ronioci i zamijenili cijev.

Kanalizacioni sistem u Herceg Novom nema kapaciteta da primi površinske vode, pa prilikom većih kiša i tu nastaju problemi. Sve kanalizacione vode skupljaju se kod tvrđave Forte mare, odakle idu 1.600 metara podvodnim ispustima.

Pošto veliki poklopci ne dihtuju 100 odsto, smrad kod tvrđave Forte mare osjeća se veći dio godine. Rješenje tog problema nazire se izgradnjom fabrike za preradu otpadnih voda, koja je planirana u Meljinama.

Bonus video: