Eto zašto je haos u saobraćaju: Budva ima 80 taksi mjesta, ali 22 udruženja i 600 taksi vozila

Dubrovnik ima svega 90 taksi vozila iako ima duplo više stanovnika od Budve
65 pregleda 0 komentar(a)
Taksi Budva, Foto: Vuk Lajović
Taksi Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.08.2011. 17:48h

Ukoliko se nešto radikalno ne promijeni, haos u taksi prevozu, koji je kulminirao ove sezone, kada je na ulicama metropole turizma bilo više od 600 taksi vozila iz gotovo 22 udruženja, Budva bi se mogla suočiti sa velikim saobraćajnim problemima.

Ono što je svima koji su ovog ljeta boravili u Budvi prvo zapadalo u oči su gotovo na desetine parkiranih taksi vozila na svim slobodnim površinama, uz trotoare, te gužva u sabraćaju.

I dok Dubrovnik ima svega 90 taksi vozila, dotle Budva, koja ima dva puta manje stanovnika, sa skoro sedam puta više taksi vozila i sa svojom saobraćajnom infrastrukturom, te svega oko 80 taksi mjesta na stajalištima, nije u mogućnosti da prihvati „taksi najezdu“.

Mora se nešto uraditi

Iz policije je upućen apel da se “nešto hitno mora uraditi”.

Komandir za saobraćaj i bezbjednost Uprave policije područne jedinice Budva Mišo Zec kazao je za “Vijesti” da su definitivno ove sezone problem bili taksisti, kojih ima više nego što treba.

“Stvarali su gužve i kolone. Parkiraju se i zaustavljaju gdje im padne na pamet, zbog čega ima dosta primjedbi od građana. Imali smo akciju, bili dosta represivni prema njima, i najmanje sitnice smo im gledali i kažnjavali, naravno, u skladu sa zakonom.

Parkiraju se i zaustavljaju gdje im padne na pamet, zbog čega ima dosta primjedbi od građana

Ali, ni to nije dalo rezultate - možda se malo smanjio broj prekršaja. Ostaje veliki problem da razmislimo, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, šta ćemo raditi u budućem periodu. Da li smanjiti broj taksi udruženja, da li uduženjima, čiji vozači prave prekršaje, oduzimati licence...”, kazao je Zec.

On je istakao da se “mora nešto radikalno uraditi, jer očigledno novčana kazna od 20 ili 30 eura nije dovoljna i mi nijesmo zadovoljni”.

“Jesmo sankcionisali, pratili i izvodili akcije, ali te akcije nijesu dale rezultat koji smo mi očekivali. Moram da kažem da je dosta tih vozača učestvovalo u saobraćajnim nezgodama, ili zbog premora ili nečeg drugog, a bilo ih je i u alkoholisanom stanju”, kazao je Zec.

Ne može svako da predstavlja grad

On je uputio apel i vlasnicima taksi udruženja da prilikom zapošljavanja vode računa da vozač ispuni sve osnovne kriterijume.

“Ipak taj vozač, kao prvo, treba da predstavlja grad Budvu, Crnu Goru, vozi turiste, djecu. Treba da izgleda, da ima nivo kulture - prvo ophođenja, a onda i u saobraćaju. Onda bi bilo i manje prekršaja i manje nezgoda, što je važno.

On je istakao da se “mora nešto radikalno uraditi, jer očigledno novčana kazna od 20 ili 30 eura nije dovoljna i mi nijesmo zadovoljni

Jer, osim što naprave prekršaj, izazovu nezgodu, osim što dođe možda do tjeselnih povreda, unište imovinu i samog vlasnika udruženja i ne znam koja mu je korist od takvog vozača.

Dakle, tražim njihovu pomoć da ih uvedu u red oni koji im daju posao. Mi ćemo, svakako, nastaviti sa akcijama, jer to je nešto što moramo da dovedemo do kraja”, zaključio je Zec.

U opštinskom Sekretarijatu za infrastrukturu i ambijent “Vijestima” je rečeno da je u toku izrada programa koji će “jasno precizirati taksi i ostali javni prevoz u gradu”, te da su već urađene analize.

Dobro smo prošli

Zec je naglasio da je bezbjednost saobraćaja u Budvi dobra, a, iako je tokom sezone bio povećan broj saobraćajnih nezgoda, bile su sa manjom materijalnom štetom.

“Normalno je kada se vozilo kreće u kolonama, posebno duž bulevara, da dolazi do sitnih prekršaja koji su prouzrokovali te nezgode, uglavnom sa manjim materijalnim štetama.

Tokom sezone pojačano su kontrolisani putni pravci od Budve ka Brajićima, Lastvi i Petrovcu”, kazao je Zec.

Bonus video: