Jedan fizioterapeut liječi 3.000 djece sa posebnim potrebama

U Centru za djecu sa posebnim potrebama Doma zdravlja Podgorica, nedostaje stručni kadar
183 pregleda 0 komentar(a)
Gordana Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Gordana Mandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.08.2011. 15:40h

Djeca sa smetnjama u psihomotornom razvoju, kojima je neophodna stručna pomoć u Centru za djecu sa posebnim potrebama Doma zdravlja Podgorica, zbog nedostatka stručnog kadra, na terapije moraju da čekaju najmanje petnaest, pa i više dana.

Ona koja budu uključena u tretmane, iz istog razloga, najčešće ih ne mogu obaviti onoliko koliko bi bilo neophodno za brz oporavak.

Načelnica Centra, pedijatar dr Gordana Mandić kazala je za “Vijesti” da trenutno na početak terapije kod logopeda čeka oko dvadesetak, a kod fizioterapeuta dvanaestero djece.

" U Centru trenutno radi samo jedan fizioterapeut, logoped i psiholog, dok defektologa, koji nije ni predviđen sistematizacijom, Dom zdravlja sam angažuje.

Zato, nažalost, postoji lista čekanja na preglede, te roditelje djece kojoj je neophodna naša pomoć pozivamo čim se obezbijedi slobodno mjesto" objašnjava dr Mandić.

Potrebna 3 stručna tima

Ističući da su toj ustanovi, za optimalan rad sa djecom, u što skorije vrijeme neophodna tri stručna tima koji čine psiholog, logoped, fizioterapeut i medicinska sestra, doktorka navodi da su Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstvo detaljno upoznati sa problem, te da očekuju da će im izaći u susret.

" U Centru je registrovano 3.017djece a nedjeljno nas posjeti i do 320 mališana sa nekim od problema u psihomotornom razvoju.

Rad sa tom djecom je specifičan, oni zahtjevaju posebnu brigu, a svaki tretman traje pola sata pa i više

Rad sa tom djecom je specifičan, oni zahtjevaju posebnu brigu, a svaki tretman traje pola sata pa i više, te stručnjaci dnevno mogu da prime najviše do petnaest pacijenata.

Stoga prilikom zakazivanja tretmana prednost dajemo onim pacijentima koji su ugroženijeg zdravlja, naglasila je dr Mandić.

Bebe imaju prednost

Tako, kako dodaje, u radu sa fizioterapeutom bebe imaju prednost, jer je u prvoj godini života liječenje najefektivnije.

" Terapije kod logopeda u Centru se obavljaju na svakih 15 dana, dok su i za najmanji problem u govoru djeteta neophodna tri tretmana nedjeljno, dok fizoterapeuta, sa kojim treba da rade svakodnevno, mogu posjetiti dva, tri puta nedjeljno" kazala je doktorka.

Ona ističe da su roditelji postali sve svjesniji i odgovorniji, te i bez uputa pedijatara, dovode djecu na preglede ukoliko su primijetili bilo kakve smetnje u njihovom psihomotornom razvoju, zbog čega se broj pacijenata svake godine povećava.

" Stoga je razočaravajuće što nijesmo u prilici da svim roditeljima odmah izađemo u susret, već na preglede svoje djece moraju sačekati" iskrena je doktorka.

Roditelji razumiju

S druge strane, kako naglašava, u Centru je veoma prijatna atmosfera i savremeni uslovi za rad, a zaposleni uživaju veliko povjerene djece i roditelja, te su rijetki oni roditelji koji se žale, imajući razumijevanja za njihove kadrovske probleme.

Iz istog razloga prekinute su i radionice za grupnu terapiju sa roditeljima koje su prema riječima dr Mandić bile izuzetno posjećene. Ona vjeruje da će se edukacija, savjetovanje i pružanje psihološke podrške roditeljima djece sa posebnim potrebama kroz radionice nastaviti u septembru.

Djecu koja boluju od neke hronične bolesti upućujemo kako da na najlakši način kontrolišu svoju bolest, dok posebnu grupu pacijenata čine loše odgojena, zanemarena i zlostavljana djeca

U Centru se, prema riječima načelnice, pomoć pruža djeci koja imaju probleme u psihomotorom razvoju i neophodna je njihova rana stimulacija, djeci sa smetnjama u govoru, te onima koji imaju probleme u ponašanju ili poremećaj pažnje, kao i pacijentima školskog uzrasta sa problemima u savlađivanju gradiva.

" Posebnu pažnju zahtijevaju i bebe koje potiču iz rizičnih trudnoća, koje normalno rastu i razvijaju se, ali s obzirom na to da je kod njih rizik od obolijevanja povećan, dužni smo da oprezno pratimo njihov razvoj.

Djecu koja boluju od neke hronične bolesti upućujemo kako da na najlakši način kontrolišu svoju bolest, dok posebnu grupu pacijenata čine loše odgojena, zanemarena i zlostavljana djeca" zaključila je dr Mandić.

Zaposliće nove kadrove

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić uvjeren je da će Ministarstvo prepoznati taj problem, te da će se u toj ustanovi uskoro zaposliti novi specijalisti.

"Djeca sa posebnim potrebama su pacijenti koji zahtijevaju posebnu brigu i posvećenost, te ćemo nastojati da im u što skorije vrijeme, upošljavanjem novih kadrova, obezbijedimo bolju zdravstvenu zaštitu" naveo je Kavarić.

Bonus video: