NVO Greenaction poziva lokalnu vlast da zaštiti park-šumu Savina

Pored divlje gradnje, uništavanja drveća, širenja gradskog groblja, ni protivpožarna zaštita park-šume Savina nije na zavidnom nivou
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 17:23h

Nakon pisanja medija o problemima u park-šumi Savina i neispravnim protivpožarnim hidrantima, javnost je saznala ono o čemu se godinama ćuti i ne vodi nikavog računa. Mediji su oškrinuli „Pandorinu kutiju“, ali je još nijesu potpuno otvorili. A trebalo bi”, saopšteno je iz hercegnovske NVO “Greenaction”.

U saopštenju te NVO ističu da, “pored brojnih drugih problema u Savini - divlja gradnja, uništavanje drveća, širenje gradskog groblja, ni protivpožarna zaštita park-šume Savina nije na zavidnom nivou”. Ističu da bi, u slučaju izbijanja i najmanjeg požara na tom prostoru, štete bile “neprocjenjive i katastrofalne”.

“Mediji su prenijeli da su samo 23. avgusta, oko 15 časova, na tri međusobno udaljene lokacije u ovoj park-šumi buknula čak tri požara, koji su, na sreću, na vrijeme otkriveni i ugasila ih je Služba za protivpožarnu zaštitu i spasavanje. Više je nego očigledno da se radilo o podmetnutim požarima. Sjutradan, čuvar u park-šumi Savina je policiji prijavio da je jedna osoba pokušala da podmetne požar. Piroman nije otkriven, ali se postavlja pitanje da li je ovakav način ’zaštite’ jedine park-šume u Herceg Novom dovoljan i da li sa ovim problemom treba da se nose samo Služba za protivpožarnu zaštitu i nevladine organizacije”, ističe se u saopštenju te NVO, koje je potpisala koordinatoorka na projektima Milica Stanković.

Krajnje je vrijeme da neko odgovara

NVO “Greenaction” se pita šta je sa ostalim subjektima društva i zajednice kojoj, takođe, pripada park-šuma.

“Da li postoje i druge službe na lokalnom i državnom nivou, i ljudi u njima koji primaju plate da bi se starali o opštem dobru zajednice i prirodnih dobara koja su im povjerena na čuvanje? Da li samo vatrogasci treba da se brinu o nečemu što je vlasništvo svih građana Herceg Novog? Prebacivanje odgovornosti i prepucavanje preko medija između JP ’Vodovod’ i Službe zaštite i spasavanja, u čijoj je nadležnosti održavanje i kontrola protivpožarnih hidranata, je jasan pokazatelj neodgovornosti i nesposobnosti da se radi organizovano i timski. Postavlja se pitanje: šta rade policija i njihov protivpožarni inspektor? Da li je on bio u obavezi da kontroliše ispravnost hidranata i protivpožarne opreme, koje u Savini nema, ili će o tome razmišljati tek onda kad se desi neki incident, kao ovaj sa pokušajem podmetanja požara? Ili će se reagovati tek onda kad, ne daj bože, dođe do požara i katastrofe širih razmjera i neko nastrada”, piše u saopštenju.

Zaključuje se da je ”krajnje vrijeme da neko odgovara za nerad i javašluk, za koji, umjesto da bude kažnjen, on bude nagrađen - obično redovnom mjesečnom platom i raznim beneficijama”.

Zaključuje se da je ”krajnje vrijeme da neko odgovara za nerad i javašluk, za koji, umjesto da bude kažnjen, on bude nagrađen - obično redovnom mjesečnom platom i raznim beneficijama”.

“Opština je budžetom za 2009. godinu predvidjela ulaganja u infrastrukturu Savine od 100.000 eura, ali do danas u te svrhe nije uložen nijedan cent. U Opštini kažu da se o zaštiti park-šume Savina brine Agencija za razvoj Orjena.

Međutim, nikom nije poznato na koji način se ta ’zaštita’ sprovodi, jer se na terenu ne vidi ništa što bi ukazivalo da se neko ozbiljnije stara o prirodnim vrijednostima park-šume Savina.

Obično kad nešto izgubimo, shvatimo koliko nam je zapravo to značilo i vrijedjelo. Nadamo se da tako neće biti i sa jedinom park-šumom u Boki”, ističe se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: