Joksimović: Tuna se vratila u Bokokotorski zaliv

Teško je sa sigurnošću reći što se desilo, ali se uglavnom po isksutvima ribara može konstatovati da se tuna definitivno vratila u zaliv
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 12:29h

Sve češći ulovi tune i ostalih velikih morskih predatora, kao što su lica i gof, govore u prilog mogućnosti da je došlo do pozitivnih promjena u zalivu Boke kotorske, ocijenio je direktor Instituta za biologiju mora Aleksandar Joksimović.Stevica Proročić sa Prčanja i Gago Bjelanović iz Velike nedavno su između Stoliva i Veriga ulovil tunu tešku 106 kilograma, čime su nadmašili dosadašnji rekord u težini ulovljene ove vrste ribe, koji je držao Dejan Kovačević iz Orahovca, koji je podvodnom puškom na dah ulovio tunu tešku 100 kilograma. “Teško je sa sigurnošću reći što se desilo, ali se uglavnom po isksutvima ribara može konstatovati da se tuna definitivno vratila u zaliv”, kazao je Joksimović.

Sve ćešći ulovi lice i gofa

On dodaje da su česti ulovi većih primjeraka lice i gofa.

“Čini se da je zaliv sada pun ribe, što u prirodi može biti povezano sa dobrom hranidbenom osnovim”, kazao Joksimović.On je rekao da je hranidbena osnova za predatore plava riba koja se mrijesti u zalivu, a da su mogući povoljni uslovi temperatura mora i migratorni putevi.

“Čini se da je zaliv sada pun ribe"

Iskusni ribari Proročić i Bjelanović, nesvakidašnji ulov izvukli su na obalu nakon samo pola sata, a riba je ulovljena na udicu iz barke.“ Tuna je duga 2,1 metar i ovo nam je prvi put da ulovimo ovako tešku ribu. Do sada su to bili primjerci teški do 15 kilograma”, kazao je Proročić.

Bonus video: