U akciji "Za zeleniju Zetu" izvučeni ostaci životinja, plastika i domaćinski otpad

Među otpadom koji su članovi ove dvije organizacije sa prijateljima iz Društva mladih ekologa Nikšića pokupili prednjačila je razna plastična ambalaža
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 17:51h

Drugi vikend za redom nevladine organizacije "Green river Zeta" i "Green home" u sklopu akcije "Za zeleniju Zetu" sakupljaju otpad sa površinskog vodenog toka i obalnog područja ove rijeke.

Sa dijela koji je danas čišćen izvučena je velika količina raznog domaćinskog otpada i ostaci životinja.

Među otpadom koji su članovi ove dvije organizacije sa prijateljima iz Društva mladih ekologa Nikšića pokupili prednjačila je razna plastična ambalaža.

Dragan Brajović i Dražen Nikolić iz NVO "Green river Zeta" kazali su "Vijestima" da su nakon prve uspješne akcije, organizovane prije sedam dana, odlučili da akcija "Za zeleniju Zetu" potraje dok god bude lijepo vrijeme i da je ovo samo jedna od aktivnosti kojima će oni pokušavati da se izbore za čistu i nezagađenu rijeku.

"Ova akcija je uspjela, kao i prethodna. Čistili smo jednu etapu toka Zete od Lazina prema Danilovgradu i uklonili smo veliku količinu raznog smeća. Planirane su još tri akcije jer želimo očistiti rijeku Zetu i obalni pojas do sastavka sa Moračom", kazao je Dražen Nikolić.

Nastavljaju čišćenje

Iz NVO Green river Zeta i Green home apelovali su na sve ljude koji su u mogućnosti da se uključe u akciju čišćenja, ali i na lokalno stanovništvo da ne bacaju otpad u vodu i da prijave nelegalne ispuste inspekcijskim organima.

Nataša Kovačević iz NVO Green Home ponovila je da su tokom prethodne akcije čišćenja evidentirali zagađivanje koje trpi rijeka Zeta i da su ih zabrinule vidljive promjena nastalih zagadjivanjem, zbog čega i nastavljaju sa akcijom.

"Želimo da skrenemo pažnju javnosti da je krajnje vrijeme da se svi aktivno uključimo i utičemo na poboljšanje kvaliteta voda rijeke Zete i poboljšamo opstanak elementarnih uslova za vodeni i obalni živi svijet", kazala je Kovačević.

Akcija "Za zeleniju Zetu" nastavlja se sljedeće subote, a čistiće se dio od plaže Jaz do Sušice.

Galerija

Bonus video: