Dani meda u Beranama: Godina skromna, ali bolja od prethodne

"Srećni smo da je ovaj dan prerastao u jedan praznik, i veliko druženje pčelara iz okruženja i građana Berana“, rekao je Cimbaljević
198 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2011. 14:05h

Tradicionalna manifestacija „Dani meda“, deveta po redu, okupila je u Beranama oko trideset proizvođača meda i mednih proizvoda iz Crne Gore, ali i nekih gradova iz Srbije, kao što su Prijepolje, Nova Varoš i Arilje.

Prema riječima predsjednika beranskog pčelarskog udruženja „Uljanik“ Velizara Cimbaljevića, pčelari mogu biti zadovoljni tretmanom koji imaju u Crnoj Gori.

"Srećni smo da je ovaj dan prerastao u jedan praznik, i veliko druženje pčelara iz okruženja i građana Berana“, rekao je Cimbaljević.

On je podsjetio da je udruženje „Uljanik“ jedno od najstarijih pčelarskih društava u Crnoj Gori, i da okuplja oko stotinu proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda.

„Naše udruženje formirano je još daleke 1935. godine. Od prošle godine iz našeg udruženja formirano je i bratsko udruženje ’Petnjica’ i sa tim udruženjem u Beranama ima trenutno 160 proizvođača meda“, rekao je Cimbaljević.

On je kazao da je ova godina u pogledu pčelarstva i proizvodnje meda „izuzetno skromna, ali bolja od prethodne“.

Izložba meda u Beranama bila je prodajnog karaktera, tako da se kilogram ovog ljekovitog prioizvoda iz domaće radinosti mogao naći po jedinstvenoj cijeni od deset eura.

U oviru manifestacije profesor Đoko Zečević je održao i edukativno predavanje za pčelare.

Manifestaciji „Dani meda“ u Beranama prisustvovao je i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević, koji je iskoristio priliku da se sretne sa gradonačelnikom Berana Vukom Golubovićem, sa kojim je razgovarao u situaciji u beranskoj fabrici mlijeka „Zora“, zatim o izgradnji vodovoda u Petnjici i na Polici, kao i o rješavanju regulacije korita rijeke Lim.

Galerija

Bonus video: