BROJ NOVOOBOLJELIH NASTAVIO DA RASTE

Sedmoro na bolničkom liječenju zbog morbila, 96 oboljelih od početka godine

Ukupno gledano, među oboljelima, nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji je ukupno 90,63 odsto
259 pregleda 0 komentar(a)
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
male boginje, morbili, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.04.2018. 14:00h

Broj novooboljelih od morbila u Crnoj Gori u protekloj sedmici nastavio je da raste.

Zaključno sa jučerašnjim danom, na bolničkom liječenju zbog morbila nalazilo se sedam pacijenata, dok je od početka godine ukupno registrovano 96 oboljelih, od čega je kod 86 infekcija laboratorijski dokazana (89,58 odsto)‚ saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Kod osam pacijenata je, dodaju, dijagnoza postavljena na osnovu kliničke slike (8,33 odsto), kod dva oboljela (2,09 odsto) postoji jasna epidemiološka povezanost sa izvorom obolijevanja, dok su laboratorijska i epidemiološka istraživanja još uvijek u toku kod određenog broja pacijenata.

"Vezano za izvor obolijevanja – 16 potvrđenih slučajeva (16,84%) je virusu bilo izloženo izvan Crne Gore i oni su bolest direktno prenijeli na najmanje sedmoro novooboljelih (7,37 odsto) koji su povezani sa importacijom. Kod 27 oboljelih (28,42 odsto) postoji jasna povezanost sa izvorom infekcije dok je kod 45 oboljelih (47,37 odsto) ne postoji precizno identifikovan izvorni pacijent ali je do oboljevanja najvjerovatnije došlo na našoj teritoriji", navode iz Instituta.

Najpogođenija grupa, kako ističu, su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina (35,56 odsto oboljelih) od kojih niko nije vakcinisan. Zatim slijede odrasli stariji od 26 godina sa istim udjelom u oboljevanju od 35,56 odsto, pa mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta (13,33 odsto) i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta. Preostali oboljeli su djeca osnovno i srednje školskog uzrasta kao i mlađi odrasli.

Ukupno gledano, među oboljelima, nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji je ukupno 90,63 odsto.

"Na žalost, dosadašnje oboljevanje je pokazalo da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje imamo nove slučajeve oboljevanja. Istovremeno, utvrđeno je da se mnogi ne pridržavaju mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje te je za očekivati dalje povaćanje broja oboljelih", navode iz Instituta.

Masovnije obolijevanje, napominju, do sada nije registrovano u dječjim kolektivima – vrtićima i školama, ali je utvrđeno izlaganje određenog broja djece virusu u samom vrtiću. Kod najbližih identifikovanih kontakata, dodaju, sprovedena je vakcinacija nakon izlaganja virusu koja ima manju učinkovitost neko vakcinacija prije nego je osoba izložena virusu.

"Od posebne je važnosti pridržavanje svih preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore koje se prije svega odnose na izbjegavanje društvenih kontakata, odlazaka na posao, u školu i vrtić kao i pravilno traženje ljekarske pomoći jer osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelom i koje razviju simptome – ljekarsku pomoć ne treba da traže bez odlaganja, već je neophodno da se prije odlaska u dom zdravlja telefonom najave i konsultuju sa svojim izabranim ljekarom", napominju iz Instituta.

Svako masovnije oboljevanje, ističu, će jedino biti spriječeno isključivo adekvatnom zaštitom najosjetljivijih, a posebno djece.

Preporučujemo za Vas