Nevolje mještana Botuna: Vode nema, a računi stižu

"Vodu donosimo od prijatelja iz grada ili je kupujemo, jer ni bistijerni više nema kroz Botun", kazao je Kažić
81 pregleda 0 komentar(a)
Botun, Zeta, Foto: Luka Zeković, ahiva "Vijesti"
Botun, Zeta, Foto: Luka Zeković, ahiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.08.2011. 15:58h

Mještani zetskog sela Botun i ovog ljeta suočeni su sa nestašicom vode, koju nema gotovo polovina domaćinstava. Vodu, prema riječima Botunjanina Dimitrija Raičkovića, nabavljaju “kako znaju i umiju”, te su mnogi prinuđeni da plaćaju radnike da im produbljuju bunare i stavljaju cijevi.

"Česme nemaju pritiska, a gornji dio sela nema kapi vode. Nadamo se da ćemo i mi konačno imati vodu, jer su nadležni iskopali jedan dio vodovda kod KAP- a", kazao je Raičković.

On je rekao da se u nedostatku vode za piće, mještani teško snalaze i kada je potrebno nabaviti vodu za tuširanje, što najčešće čine tako što napune flaše ispred kuće i tu ih ostave da se ugriju.

"Mnogi ostavljaju česme otvorene i čekaju vodu. Nije u redu da oko 1.000 mještana, koji žive na samo šest kilometara od Podgorice, bude zapostavljeno, a čim, na primjer, vandali slome neku klupu u gradu, o tome se naveliko piše", smatra Raičković.

Jedno od objašnjenja koje su mještanima godinama nadležni plasirali kao uzrok nestašice vode je da je ono posljedica neracionalne potrošnje mještana Gornje Zete za navodnjavanje.

Mještanin Boško Kažić kazao je da vode nema od prvog aprila, ali mu visoki računi za vodu redovno stižu.

"Vodu donosimo od prijatelja iz grada ili je kupujemo, jer ni bistijerni više nema kroz Botun", kazao je Kažić.

Predsjednik gradske opštine Golubovci Dušan Radonjić, iako je na godišnjem odmoru, kazao je “Vijestima” da je u cijeloj Zeti nezapamćeno nizak nivo podzemnih voda.

"Panika je u cijeloj Zeti", rekao je Radonjić, najavljujući da će se tim problemom detaljnije pozabaviti u narednom periodu.

On je ranije kazao da će se GO ove godine aktivnije posvetiti pripremi projekata oko investicija u vodosnabdijevanje, te da planiraju da za te svrhe utroše oko dva miliona eura.

Strah od visokih računa

Raičković je kazao da mještani strahuju da će im računi za vodu, kada se priključe na novi vodovod, biti veći, jer su čuli informacije od stručnjaka iz te oblasti da će “sat, dva i po puta brže okretati pritisak vazduha nego vode”.

Mnogima, kako je kazao, već dolaze enormni računi za vodu, iako iz česme nema ni kapi vode.

Jedan od njih je i Kažić, koji se nada da će pripajanje na vodovod za Dajbabe donijeti koristi i mještanima Botuna.

"Ako “pokriju” sve vodomjere, računam da ćemo imati vodu. Ipak, sumnjam da je taj vodovod namijenjen prvenstveno mještanima", rekao je Kažić.

Bonus video: