Jedan "Bell" ima 16 godina, dolaze dva nova

Iz MO su „Vijestima” odgovorili da „Ministarstvo nikada nije saopštilo da kupuje tri novoproizvedena helikoptera, niti je to bilo moguće uraditi za ovaj tip helikoptera za aranžman u vrijednosti od 30 miliona eura”
231 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, helikopter bell, Foto: Ministarstvo odbrane
Predrag Bošković, helikopter bell, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 18.04.2018. 14:28h

Helikopter tipa “Bell-412 EP” koji je kupilo Ministarstvo odbrane i koji je u petak kao „nova letjelica“, svečano dočekan na vojnom aerodromu Golubovci nije novoproizvedena, već mašina stara 16 godina. To pokazuju dokumenta do kojih su došle „Vijesti“ i podaci sa sajta Federalne vazduhoplovne administracije SAD (FAA) čiju civilnu registarsku oznaku (N365TD) nosi novopristigli helikopter Vazduhoplovstva VCG.

Letjelica koja je u petak dopremljena u Podgoricu, sa proizvodne trake fabrike “Bell Helicoptersa” u Teksasu, sišla je 2002, a FAA je izdala sertifikat o sposobnosti za vazdušnu plovidbu 10. aprila 2015. i on važi do 30.aprila 2021.

Iz MO su „Vijestima” odgovorili da „Ministarstvo nikada nije saopštilo da kupuje tri novoproizvedena helikoptera, niti je to bilo moguće uraditi za ovaj tip helikoptera za aranžman u vrijednosti od 30 miliona eura.”

U saopštenju MO dostavljenom medijima u petak, međutim, piše da su “novi helikopter dočekale u zoni iznad Nikšića tri “gazele” Vazduhoplovstva VCG”.

“Dolazak novih helikoptera označava novu fazu u razvoju Vazduhoplovstva Vojske CG. Oni će biti korišćeni za izvršavanje niza zadataka iz domena sve tri misije Vojske - odbrana Crne Gore kroz aktivnu saradnju sa saveznicima i partnerima, doprinos u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svijetu i podrška civilnim institucijama u kriznim situacijama. Pored ostalog, za traganje i spasavanje na kopnu i moru, medicinsku evakuaciju, gašenje požara, podršku policiji u protivterorističkoj borbi i obezbjeđenju državne granice, nadzor vazdušnog prostora i izviđanje, traganje i spasavanje na kopnu i moru, u sanaciji posljedica nastalih prirodno ili vještački izazvanim katastrofama...”, navodi se u saopštenju MO od 13.aprila.

Iz tog vladinog resora najavljene su još dvije letjelice.

U jučerašnjem odgovoru Ministarstva pojašnjava se da je isporučeni “Bell-412” u starijoj varijanti i da je to “iako starija platforma, pokazala zavidne rezultate u izvršavanju misija.”

Potvrdili su da će preostala dva kupljena helikoptera biti u naprednijoj EPI varijanti i da je riječ o letjelicama koje će iz fabrike izaći u posljednjem kvartalu ove godine. Za letjelicu koja je stigla u petak, prema tvrdnjama MO, “godina proizvodnje nije glavni faktor koji određuje kvalitet helikoptera” ”To su, prije svega, njegovi resursi i ugrađena oprema. Isporučeni “Bell 412 EP”, iako proizveden 2002. raspolaže značajnim resursima sa izrazito malim ostvarenim naletom i potpuno novom konfiguracijom u skladu sa najvišim standardima. Više puta informisali smo javnost da navedeni helikopter posjeduje najsavremeniju radionavigacijsku i radarsku opremu, opremu za letjenje, opremu za zadatke traganja i spašavanja, opremu za gašenje požara, dr. koja omogućava izvršenje definisanih misija,” kažu u MO.

U memorandum od 20. juna 2017, u koji su “Vijesti” imale uvid, jedan od rukovodilaca Servisa za zaprašivanje komaraca iz okruga u američkoj državi Florida, traži od članova Upravnog odbora da razmotre kupovinu jednog od dva helikoptera tipa “Bell-412”. Jedan od njih je helikopter Vojske CCG, “Bell-412”, registarske oznake N365TD, fabrički broj 36307, a koji je proizveden 2002. U ponudi za kupoprodaju stoji i da će „sitne i kozmetičke popravke na trupu i gredi repnog rotora letjelice biti završene tokom 2017“, a da je pod kabine helikoptera već prefarban godinu dana ranije.

Bez pojedinačne cijene helikoptera za CG, za Floridu je bio 5,5 miliona dolara

U ponudi koju je “Bell Helicopters” uputio servisu okruga u Floridi, “Bel” košta 5,5 miliona dolara. Pola godine kasnije taj i još dva helikoptera MO Crne Gore je kupilo od Kanadske privredne korporacije za 30 miliona eura.

Iz MO nisu naveli cijenu pristiglog i dva nova helikoptera jer je ugovor tajan.

„U cijenu aranžmana koji navodite ulazi mnogo više od cijene samih helikoptera. Cijene koje smo dobili za model EP i za modele EPI su bile i opredjeljujući faktor kod odlučivanja, uz druge uslove kao što su garancije, rezervni djelovi, obuke, rok isporuke, održavanje, itd. Cijeneći kompletnost gorepomenutih parametara, te iskustvo koje ima MUP CG, ali i iskustvo kolega iz zemalja članica NATO, prije svega MO Slovenije, smatramo da je izbor Vazduhoplovstva VCG opravdan,” poručili su iz MO.

Bonus video: