Cijena struje ista, ali računi mogu biti pozamašni zbog klima uređaja

Najveće povećanje potrošnje električne energije zabilježeno je u Podgorici i Danilovgradu, čak 30 odsto u odnosu na početak avgusta
75 pregleda 0 komentar(a)
klima uređaj, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
klima uređaj, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.08.2011. 16:04h

Tropske temperature koje su ovih dana zadesile stanovnike Crne Gore povećale su ukupnu potrošnju električne energije za 12,6 odsto u odnosu na početak avgusta.

Rukovodilac sektora za upravljanje proizvodnjom i trgovinom električne energije u EPCG Momir Grbović za “Vijesti “ je kazao da u Crnoj Gori trenutna potrošnja električne energije veća za 15,5 odsto.

"U kategoriji distributivne potrošnje domaćinstva i malih i srednjih preduzeća, trenutna potrošnja električne energije je veća za 15,5 odsto. Zbog promjena meteoroloških uslova u Crnoj Gori ukupna potošnja električne energije povećana je 12,6 odsto u odnosu na početak avgusta", kazao je Grbović.

Najveće povećanje potrošnje električne energije zabilježeno je u Podgorici i Danilovgradu, čak 30 odsto u odnosu na početak avgusta. Usljed intezivnijeg korišćenja rashladnih uređaja i činjenice da je turistička sezona na svom vrhuncu, i primorski gradovi bilježe povećanje potrošnje od 10 do 20 odsto.

Potrošnja električne energije u Budvi je povećanja 17,6 odsto. Gradovi na sjeveru Crne Gore ne bilježe značajnija odstupanja u potrošnji struje. Kad su u pitanju direktni potrošači među kojime su KAP, Željezara i Željeznica potrošnja električne energije je, kaže Grboivć, nešto manja od planirane.

Do 1. aprila 2012. cijena struje ista

Cijena električne energije neće se mijenjati do isteka roka od godinu dana utvrđenog prvog aprila tekuće godine, dok na mjesečni iznos računa potrošača može uticati isključivo potrošnja iste.

Grbović

"Na mjesečni iznos računa potrošača EPCG može uticati isključivo potrošnja. Podsjetio bih da Crnoj Gori nedostaje 30 odsto ukupne količine elektične energije tako da je u periodu povećanja potrošnje, kao što je trenutna situacija, EPCG primorana na dodatni uvoz. Naime, potrošnja je u odnosu na početak avgusta veća za 1,5 miliona kilovat sati dnevno.

S obirom na to da je trenutna cijena električne energije za drugi dio avgusta na evropskim berzama, a naročito u okruženju i Mađarskoj kao najbližoj Balkanu, dostigla 65 eura po megavat satu za band, a odlukom RAE odobrena cijena uvozne energije je 47,42 eura po MWh, trošak kompanije je za 100 hiljada eura dnevno veći od planiranog", kazao je Grbović.

Klimu najmanje troši na 25 Celzijusa

S obzirom na povećanu upotrebu rashladnih uređaja iz EPCG poručuju da ipak postoji mogućnost da se potrošnja električne energije smanji.

"Preko 80 odsto energije u domaćinstvima troši se za potrebe zagrijavanja i hlađenja prostora i dobijanje potrošne tople vode. Međutim, i u uslovima aktuelnih ekestremno visokih temperatura, moguće je smanjiti potrošnju električne energije ukoliko se potrošači pridržavaju preporučene temperature rashladnih uređaja od 25°C.

Za svaki °C nižu temeperaturu podešenu na termostatu klima uređaja, troši se 3 do 5 odsto više energije.

U periodima visoke potrošnje neophodno je skrenuti pažnju i na odgovorano korišćenje električne energije, naročito s obzirom na deficit od 30 odsto električne energije koju Crna Gora mora da uvozi", kazao je Grbović.

Bonus video: