Na dnu Morače pronađeno 43 automobila, 12 kamiona i tri autobusa

Sa vađenjem olupina iz korita počelo se u rejonu Duklje, a pored problema sa nepristupačnim terenom bilo je i susreta sa gmizavcima
0 komentar(a)
Čišćenje Morače, Foto: Savo Prelević
Čišćenje Morače, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.08.2011. 11:17h

Zbog nepristupačnosti terena i neposredne blizine magistralnog puta i Morače tokom akciji čišćenja ove rijeke na dnu je ostalo još oko 20 tona otpada.

Prema riječima komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Mladena Markovića u koritu Morače je pronađeno 43 olupine malih vozila, 12 kamiona od čega su tri cisterne i tri autobusa.

“Radi se o tri cisterne i nekoliko autobusa koji su tu decenijama i u takvom su stanju da bi njihovo vađenje zahtjevalo značajna ulaganja, jer je potrebno rezanje i djelimično prebacivanje.

Ukoliko se neko u budućnosti bude zainteresovao da finansijski pomogne i pokrije troškove rezanja i izvlačenja teških materijala projekat bi mogli u potpunosti završiti ”, objasnio je on.

Najviše olupina i kabastog materijala izvađeno je iz centralnog dijela Morače uz koji prolazi magistralni put Podgorica – Kolašin

Najviše olupina i kabastog materijala izvađeno je iz centralnog dijela Morače uz koji prolazi magistralni put Podgorica – Kolašin. Marković je dodao da su ispunili cilj da u turističkoj sezoni ni jednog trenutka ne zatvore magistralni put i završe svoj posao.

Pripadnici SAJ, koji su četiri dana nedeljno bili na zadacima u koritu rijeke, do sada su izvadili preko 40 tona otpada, a akcija čišćenja nastaviće se na još nekoliko lokacija do mosta Junion Bridž.

Neprisutpačni teren i negostoljubivi gmizavci

Kako je Marković kazao sa vađenjem olupina iz korita počelo se u rejonu Duklje, a pored problema sa nepristupačnim terenom bilo je i susreta sa gmizavcima.

“Prva faza je bila otkrivanje gdje se nalaze sve olupine i kabasti materijal, pa nakon toga vađenje. Problemi su prvo bili geografski, odnosno, konfiguracija terena koja je zahtijevala posebne vještine.

Početkom juna Morača je u gornjem toku bila izuzetno jaka, a bilo je i povreda prirodnih staništa pojedinih gmizavaca, pa je bilo nemoguće da pripadnici ne dođu u susret sa njima. Srećom, nije bilo većih povreda”, rekao je on.

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović kazala je da je zadovoljna urađenim, te da su ostvareni projektovani ciljevi.

Prva faza je bila otkrivanje gdje se nalaze sve olupine i kabasti materijal, pa nakon toga vađenje

“Velika nam je želja i motivacija da sa ovakvim i sličnim aktivnostima nastavimo dalje ukoliko bude interesovanja subjekata. Pozvala bih sve one koji misle da ovakve aktivnosti mogu doprinijeti mijenjanju svijesti građna da se uključe i sigurno će dobiti podršku Agencije”, poručila je ona.

Šef misije OEBS-a Šarunas Adomavičius istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što je ta organizacija imala važnu ulogu u projektu čišćenja Morače.

“Znamo da je na mnogim drugim mjestima ta pomoć potrebna i nastavićemo da je pružamo”, kazao je on.

Akcija čišćenja Morače počela je na 39. godišnjicu od proglašenja Svjetskog dana zaštite životne sredine, a njen završetak predviđen je za 20. septembar kada se navršava 20 godina od problašenja Crne Gore ekološkom državom.

U akciji su sarađivali SAJ, Agencija za zaštitu životne sredine, Misija OEBS-a u Cmoj Gori i NVO "GREEN Home".

Bonus video: