Mještani Bobova spriječili kamione "Vektre Jakić" da uđu u šumu

Mještani su se okupili na putu, nezadovoljni načinom na koji se održava seoski put, koji je njima jedina veza sa gradom
113 pregleda 0 komentar(a)
bobovo,, Foto: Goran Malidžan
bobovo,, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.08.2011. 16:54h

Mještani Bobova, njih četrdesetak, su onemogućili kamionima kompanije „Vektra Jakić“ i drugih koncesionara prolaz seoskim putem, kojim svakodnevno prevoze građu, posječenu u jednoj od najudaljenijih pljevaljskih mjesnih zajednica.

Prazni kamioni su se vratili u Pljevlja, a nezadovoljni mještani poručili su koncesionarima bobovskih šuma da narednih dana neće dozvoliti ni kamionima da napuste selo sve dok se ne saniraju oštećenja, koja ostaju ispod točkova teretnjaka.

Mještani su se okupili na putu, nezadovoljni načinom na koji se održava seoski put, koji je njima jedina veza sa gradom.

Oni tvrde da teški kamioni koncesionara koji eksploatišu bobovske šume, natovareni desetinama metara kubnih oblovine svakodnevno uništavaju put, pa je sada njime, zbog dubokih rupa, teško proći automobilima.

Mještani će, najavili su, put držati blokiran sve dok “Vektra Jakić” ne sanira oštećenja, kako bi neometano mogli da prilaze svojim kućama.

Predsjednik Mjesne zajednice Bobovo Neđeljko Ćirković kazao je da su iz “Vektre Jakić“ prije sedam dana obećali da će sanirati put, ali da su taj posao prekinuli.

„Neće niko da opravlja, a svakodnevno ide građa iz Bobova. “Vektra Jakić” i Opština su prije sedam dana bili na dva dana počeli da nasipaju put, ali je “Vektra” napustila, a Opština trenutno nasipa sporedne puteve. Ne damo da nam se uništava ovaj put koji su probijali naši preci, i blokada će trajati sve dok se put ne popravi“, rekao je Ćirković.

On je kazao da im je raznih obećanja preko glave, ali da se ovaj njihov zahtjev može ispuniti samo ako ima dobre volje među koncesionarima.

U lokalnoj upravi su kazali da je urađena projektna dokumentacija na nivou glavnog projekta i to na dionici od Kosanice do Morajica (Bobovo) u ukupnoj dužini od 22,12 kilometra. Ugovorena je revizija glavnog projekta.

U izgradnji ovog puta sa milion eura trebalo je da učestvuje Direkcija za saobraćaj, Rudnik i “Vektra Montenegro”, a sa po 500.000 Direkcija javnih radova, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Pljevlja.

Šest metara pred izbore

Mještani su se prisjećali i obećanja crnogoske vlasti prije dvije godine, uoči jednih od izbora da će im uraditi asfaltni put do sela vrijedan više od četiri miliona eura.

To su im obećavali potpisnici sporazuma, čije su ustanove ili preduzeća trebalo da finansiraju gradnju ovog puta direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, predsjednik Kompanije „Vektra Montenegro" Dragan Brković, tadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović, direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković, predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Predrag Bošković i predsjednik Opštine Pljevlja dr Filip Vuković.

Sadašnjim makadamskim putem Kosanica-Glibaći-Bobovo saobraća se uglavnom terenskim vozilima. Projektom je bilo predviđeno da se izgradi savremen put širine šest metara.

Bonus video: