Skela, pijaca, plantaža i bager rade i na plus 40

"Građevinski radici rade od sedam do 12 časova, jer po ovom žaropeku nemoguće je obavljati sve poslove", naveo je njihov šef Živko Ristić
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2011. 16:14h

Živa u termometru u srijedu se popela do 39,5 Celzijusa, ali to nije omelo Ljubišu Šundića, zaposlenog u “Čistoći” da obavi svoj dio posla .

"Mi stalno radimo do 14 časova, uprkos svim vremenskim uslovima. I po kiši i po paklenom suncu moramo da radimo. Ponekad se odmorimo pet minuta, ali odmah nastavljamo, jer posao ne može da čeka", istakao je Šundić.

I na Maloj pijaci situacija nije ništa bolja. Dobrila Šipčić se žali da prodavci i kupci jedva izdrže toplotu ispod užarenih limenih nadstrešnica..

"Građevinski radici rade od sedam do 12 časova, jer po ovom žaropeku nemoguće je obavljati sve poslove", naveo je njihov šef Živko Ristić.

Upravo u podne displej na Rimskom trgu je pokazivao 41 Celzijus.

I na Maloj pijaci situacija nije ništa bolja. Dobrila Šipčić se žali da prodavci i kupci jedva izdrže toplotu ispod užarenih limenih nadstrešnica..

"Radimo po ovim ekstremnim vrućinama, jer nemamo drugog izbora. Da imam drugih mogućnosti, sigurno se ne bih pekla po ovom suncu. Nemamo čak ni toalet, pa možete misliti kako nam je", rekla je Dobrila, koja već sedam godina radi na Maloj pijaci kako bi prehranila svoju porodicu.

"Plaćam kiriju, a imam i dvoje djece koje moram da izdržavam, tako da radim u veoma lošim uslovima od sedam do 14 sati. Voda nam je jedini spas", kaže Šipčić, koja je dodala da je nekoliko puta njenim kolegama pozlilo upravo zbog paklenih vrućina.

Radnici koji su asfaltirali ulicu pored nove zgrade “Cijevna komerca” u Bulevaru revolucije takođe su se žalili na vrućinu.

"Mučimo se, ali eto mora se raditi. Svaki dan radimo od sedam do 17.30 časova i imamo samo jednu pauzu u 12 časova", kazao je radnik Ljupče Ristovski.

Vožnja sa otvorenim vratima

Možda je bilo najtoplije u autobusima gradskog prevoza koji nijesu klimatizovani, pa su vozači, po starom dobrom običaju pravili promaju tako što su otvarali prednja i zadnja vrata.

I u vinogradima “Plantaža” se sada radi noću, bijelo grožđe se bere mašinski, radnici berači rade do podne.

I u vinogradima “Plantaža” se sada radi noću, bijelo grožđe se bere mašinski, radnici berači rade do podne.

"Stalno nam dolaze stariji pacijenti, iako je toliko puta rečeno da u periodu kada vladaju najveće vrućine zbog njihovog zdravlja je najbolje da u tim satima ostanu kući. Opet naglašavam da građani treba da unose adekvatne količine tečnosti, da jedi voće i povrće, dok treba izbjegavati gazirana pića, akohol, kafu i začinjenu masnu hranu. Važno je da ukoliko odluče da izađu napolje, adekvatno se obuku što znači da nose široku odjeću od prirodnih materijala svijetle boje. Takođe, treba voditi računa i kada koriste klima uređaje, jer temperaturna razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature treba da bude od 8 do 10 stepeni", kazala je ljekarka Mirjana Dobrović- Milošević.

Zakon ne zna za plus 40 Celzijusa

S obzirom da rad zaposlenih na temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa nije zakonski regulisan ni u zemljama u okruženju, ni u zemljama Evropske unije, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je dalo par preporuka kojih bi zaposleni trebalo da se pridržavaju.

Može se izvršiti i preraspodjela radnog vremena, koja podrazumijeva prekid rada u određenom vremenskom periodu dok traju visoke temperature i nastavak rada nakon normalizacije atmosferskih prilika.

Galerija

Bonus video: