Pri kraju akcija “Očistimo Moraču”, do sad izvađeno 40 tona otpada

Izvađeni materijali prodati su na dalju obradu preduzeću "Deponije" iz Podgorice i Centra za reciklažu iz Nikšića
0 komentar(a)
čišćenje Morače, Foto: Luka Zeković
čišćenje Morače, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.08.2011. 13:52h

Završna faza ekološke akcije “Očistimo Moraču” počeće 26. avgusta čišćenjem korita rijeke kod Vezirovog mosta.

Uklanjanje otpada počelo je u junu, a od tada je iz korita Morače, od mjesta Subadanj kod Kolašina do Vezirovog mosta, izvađeno oko 40 tona lima, željeza i olupina, a predviđeno je da se ukloni otpad iz korita rijeke do mosta Junion bridž.

Izvađeni materijali prodati su na dalju obradu preduzeću "Deponije" iz Podgorice i Centra za reciklažu iz Nikšića.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine ranije su “Vijestima” kazali da zbog nepristupačnosti terena i velike dubine na pojedinim mjestima u kanjonu nije bilo moguće izvaditi dio olupina.

"Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Uprave policije su ih markirali, odnosno odredili precizne lokacije, kako bi se u budućim aktivnostima i uz podršku specijalizovanih transportnih sredstava oni mogli izvaditi", objasnila je tada direktorica Agencije Daliborka Pejović.

Ona je kazala da su vodeni tokovi u Crnoj Gori jedni od najugorženijih, pa se u budućnosti mora “organizovanije pristupiti njihovoj zaštiti”.

U akciji čišćenja Morače, koja je počela na 39. godišnjicu od proglašenja Svejtskog dana zaštitie životne sredine, sarađivali su SAJ, Agencija za zaštitu životne sredine, Misija OEBS-a u Cmoj Gori i NVO "GREEN Home".

Bonus video: