Peticija vlasnika kuća u Perazića dolu za očuvanje uvale

Plaže su zatrpane stijenama i građevinskim otpadom, komadima betona sa zarđalom armaturom i đubretom koje su građevinari bacali u more
225 pregleda 0 komentar(a)
hotel AS Perazića do, Foto: Luka Zeković
hotel AS Perazića do, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2011. 18:47h

Vlasnici kuća i zemljišta, te ljubitelji Perazića dola, počeli su potpisivanje peticije za zaštitu te nekadašnje najljepše crnogorske uvale, koja je, kako upozoravaju, “intenzivnom gradnjom, prije svega hotela 'As' i apartmanskog naselja Bankada, zbog kojih dolazi do direktnog izlivanja fekalija u more, praktično uništena”.

Peticiju, koju je već potpisalo 30 ljudi, a potpisivanje će trajati do kraja mjeseca, uputiće premijeru Igoru Lukšiću, ministru održivog razvoja Predragu Sekuliću, direktoru “Morskog dobra” Rajku Baroviću, gradonačelniku Lazaru Rađenoviću, NVO sektoru, te nadležnim državnim i opštinskim inspekicijskim službama.

“Obraćamo se svim državnim organima Republike Crne Gore koji su nadležni da obezbijede zdravu i bezbjednu životnu sredinu za svoje građane i posjetioce, u nadi da će podržati ovaj apel i sprovesti važeće zakone i Prostorni plan Crne Gore, te na taj način spriječiti dalje devastiranje prirode uvale Perazića do”, navodi se u peticiji čiji je autor Maša Perović, pravnik i magistar održivog razvoja i sekretar Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore.

Izmijenjena geografija

U peticiji se navodi da je “posljedicom nedovršene rekonstrukcije hotela ’As’ u Perazića dolu geografija i podmorje priobalnog dijela uvale u potpunosti izmijenjena”.

“Plaže su zatrpane stijenama i građevinskim otpadom, komadima betona sa zarđalom armaturom i đubretom koje su građevinari bacali u more. Kao pripremu za ljetnju sezonu 2011. zakupac Velike plaže je bio prinuđen da iznese više od 100 kamiona šuta i kamenja i donese isto toliko pijeska. On je to sve sam finansirao jer inače niko ne bi dolazio na plažu.

Plaže su zatrpane stijenama i građevinskim otpadom, komadima betona sa zarđalom armaturom i đubretom koje su građevinari bacali u more

Fekalije iz naselja sada otiču u more preko potoka, koji je jedini ’prečišćivač’, pa se slivaju na plažu. Hotel ’As’ je, po ugovoru starom više od 40 godina, dužan da obezbijedi sistem za prečišćavanje otpadnih voda i da reguliše odliv daleko od obale i mjesta za kupanje”, upozorava se u peticiji.

Kako bi se trajno zaštitila priroda, urbano i kulturno nasljeđe, kao i zaštitila uvala od prenaseljenosti, potrebno je ograničiti gradnju višespratnih objekata

“Kako bi se trajno zaštitila priroda, urbano i kulturno nasljeđe, kao i zaštitila uvala od prenaseljenosti, potrebno je ograničiti gradnju višespratnih objekata. Pri tom je nužno izmijeniti urbanistički plan Perazića dola, tako da dozvoljena maksimalna spratnost bude ne više od tri etaže (suteren, prizemlje i sprat). To je u skladu sa već izgrađenim naseljem od 60 kamenih kuća koje su savršeno usklađene sa prirodnim ambijentom uvale.

Navedeni slučajevi ne ugrožavaju samo ambijent i ljepotu ovog postojećeg naselja, nekadašnjeg primjera urbanističkog profesionalizma, već su opasni po zdravlje svih koji se kupaju na plažama u Perazića dolu. Samim tim je narušena i zakonska regulativa Crne Gore koja nalaže da se otpadne vode moraju prečišćavati na adekvatne načine, kao i da se tokom gradnje mora izvršiti procjena uticaja na životnu sredinu. Ti zakoni i zakonske regulative su u potpunosti zanemareni tokom rekonstrukcije kako hotela ’As’, tako i naselja Bankada”, ističe se u peticiji.

„As” ima još šest mjeseci

Kao rješenje problema, u peticiji se navode urgentni zahtjevi - da vlasnik hotela “As” riješi problem otpadnih voda iz naselja tako što će izgraditi sistem za prečišćavanje u roku od šest mjeseci”.

“Da vlasnik naselja Bankada riješi problem otpadnih voda i dovrši izgradnju sistema za prečišćavanje u roku od tri mjeseca. Da vlasnik hotela ’As’ izgradi mol od najmanje 50 metara koji će štititi uvalu od ogromnog kamenja i građevinskog otpada sa gradilišta, koje talasi nanose tokom godine, kao i da po principu ’Zagađivač plaća’ očisti plaže, nekadašnju Malu i Veliku, od velikog kamenja i stijena, kao što je propisano Zakonom o životnoj sredini.

Takođe, zahtijevamo da vlasnik hotela ’As’ uradi procjenu uticaja na na životnu sredinu i da se u tom procesu obavijeste i konsultuju vlasnici kuća u Perazića dolu, kao što je propisano zakonom. Da se sprovede procedura izmjene DUP-a Perazića do, kako bi se za sve buduće objekte uvelo ograničenje spratnosti na maksimum tri etaže, bez obzira na njihovu namjenu”, ističe se u zahtjevima.

Bonus video: