Raduloviću, šta je sa Buljaricom, Jazom, Miločerom...?

Nacrt plana posebne namjene za obalno područje izazvao je prije dvije godine veliku buru u javnosti
119 pregleda 0 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.04.2018. 06:09h

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović zatražio je od ministra održivog razvoja Pavla Radulovića da dostavi Predlog plana posebne namjene za obalno područje (PPPNOP), kako bi se lokalna uprava i građani uvjerili da li su usvojene njihove primjedbe i kako su planski riješena najktiričnija područja - Buljarica, Jaz, ostrvo Sveti Nikole i Miločerski par.

Opštini navodno planski dokument nije dostavljen, iako je Krapović još prije godinu uputio dopis ministru, a nakon saznanja da je Ministarstvu dostavljen PPPNOP.

Nacrt plana izazvao je prije dvije godine veliku buru u javnosti, peticije i proteste, zbog brojnih rješenja za najatraktivnije netaknute djelove Budve. Nacrt je radio Republički zavod za urbanizam i projektovanje, u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata novoizabranog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

“Kao predsjednik Opštine i član Savjeta za upravljanje projektom izrade PPPNOP, podsjećam da sam 31. marta prošle godine uputio vama dopis, kao 11. maja prošle godine i generalnoj direktorki Direktorata za planiranje prostora Dragani Čenić zahtjeve da Opštini Budva dostavite predlog PPPNOP, kako bismo nakon uvida dali svoje mišljenje i time pružili doprinos u donošenju kvalitetnih planskih rješenja“, naveo je Krapović u dopisu Raduloviću.

Zbog neslaganja sa određenim segmentima nacrta plana, prije svega predloženim konceptom i planskim rješenjima za određene lokacije, iz Opštine Budva su prije dvije godine dostavili pismene primjedbe.

“S obzirom na to da u ovom trenutku nije objavljen Izvještaj sa javne rasprave, a takođe je neizvjesno koje primjedbe i sugestije su prihvaćene i u kojoj mjeri će sljedeća verzija planskog dokumenta biti drugačija od nacrta... molimo da nas obavijestite o daljem radu na izradi ovog planskog dokumenta i omogućite uvid u posljednju verziju, te precizirate rok i dinamiku izrade”, istakao je Krapović.

Krapović tvrdi da ima informaciju da se očekuje da će PPPNOP biti usvojen u najskorije vrijeme.

Najznačajnije primjedne koje su se tokom javne rasprave o nacrtu plana čule iz Budve odnose se na pretvaranje Buljarice u veliki grad sa stanovima za tržište, ucrtavanje stanova za tržište u Miločerskom parku, te omogućavanje gradnje 750 ležajeva na ostrvu Sveti Nikola.

Bonus video: