Osuda zbog obesmišljavanja obrazovnog sistema

U saopštenju je iznesena ocijena da se pod izgovorom lažne diskriminacije Srba u Crnoj Gori pokušavaju izjednačiti statusi srpskoga i službenog crnogorskoga jezika
0 komentar(a)
crnogorski udžbenici, slova, Foto: Vesko Belojević
crnogorski udžbenici, slova, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.08.2011. 12:50h

Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika osudili su aktuelne pokušaje negiranja crnogorskog Ustava i državnosti, obesmišljavanjem obrazovnog sistema.

Oni su u saopštenju ocijenili da se pod izgovorom lažne diskriminacije Srba u Crnoj Gori pokušavaju izjednačiti statusi srpskoga i službenog crnogorskoga jezika.

PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika smatraju da je to diskriminacija ostalih crnogorskih građana koji bi pored crnogorskog i maternjeg morali učiti i srpski jezik.

Oni tvrde da je aktuelnu kampanju srpskih stranaka, Srpske pravoslavne crkve, takozvanih nezavisnih medija i nevladinih organizacija naredio zvanični Beograd na čelu sa predsjednikom Srbije, Borisom Tadićem.

"Kampanja ima za cilj političku destabilizaciju Crne Gore, cijepanjem krhkog građanskog tkiva zemlje po etničkim i nacionalnim šavovima, po modelu Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Motiv takve opstrukcije, kako kažu, je prikazivanje Crne Gore kao nesposobne da funkcioniše kao moderna i stabilna evropska država uoči određivanja datuma za pristupne pregovore Evropskoj uniji.

Bonus video: