MNOGO OTPADA U ZETI

Zeta čišćena od zamrzivača, frižidera, računara...

Akciju je podržala SO Danilovgrad, a učesnike je nakon čišćenja koje je završeno oko 14 sati, na plaži Jaz čekala riblja čorba
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 01:47h

Sa površinskog vodenog toka i obalnog područja rijeke Zete u dijelu koji je čišćen izvučena je velika količina otpada.

Među otpadom koji su članovi Nevladinih organizacija Green river Zeta, Green Home, Društvo mladih ekologa Nikšića i građani pokupili iz riječnog toka bilo je frižidera, zamrzivača, računara, medicinskog otpada, otpada životinjskog porijekla ali i raznog domaćinskog otpada.

Zaštita rijeke Zete i valorizacija njenih ekoturističkih i sportskih potencijala okupila je zaljubljenike u ovu rijeku u organizaciju NVO Green river Zeta na čiju se inicijativu i organizovao čišćenje.

Dragan Brajović direktor ove NVO kazao je "Vijestima" da su oni već konkretizovali akcije oko analize stanja, plana čišćenja, zaštite obala, a akcijama poput ove koju su  organizovali u saradnji sa NVO Green Home pokušaće da do kraja godine uključe što veći broj stanovništva i ljubitelja Zete kako bi se zajedno izborili za rijeku koja će biti njihov ponos i uživanje u svakom trenutku.

"Zeta je naš ponos i rijeka koja daje život ovom prelijepom krajoliku krijući u sebi jedinstvenu floru i faunu. Raj za sportske pecaroše, ljubitelje veslanja i plivanja"

"Zeta je naš ponos i rijeka koja daje život ovom prelijepom krajoliku krijući u sebi jedinstvenu floru i faunu. Raj za sportske pecaroše, ljubitelje veslanja i plivanja.

Ona je dar koji je dat i našoj generaciji, zato mi koji osjećamo ovu rijeku kao dio sebe apelujemo na sve koji slično osjećaju i koji žele pomoći da ne bacaju otpad u vodu i da prijave nelegalne ispuste inspekcijskim organima", kazao je Brajović.

Promjene zagađivanjem

Nataša Kovačević iz NVO Green Home kazala je da su u toj organizaciji zabrinuti zbog vidljivih promjena nastalih zagađivanjem koje je pretrpjela rijeka Zeta i da žele skrenuti pažnju javnosti da je krajnje vrijeme da se svi aktivno uključe i utiču na poboljšanje kvaliteta voda, te da se pored rijeka često javljaju divlje deponije koje žele ukloniti, ali i uticati na institucije sistema da pojačaju kaznenu politiku.

"U vodotoku rijeke Zete samo je njen izvorišni dio potpuno čist dok već u naseljima počinju zagađaenja od odlaganaj komunalnog otpada i fekalija u sam vodotok ili po obodu riječnih korita", kazala je Kovačevićeva dodajući da iz tog razloga oni žele pokrenuti trajnu inicijativu i brigu građana i državnih institucija o rijeci Zeti.

Osim brojnih građana akciju je  podržalo i Društvo mladih ekologa iz Nikšića, a njihov predsjednik MIodrag Karadžić ocjenio je ovu akciju kao jako pozitivnu dodajući da će se članovi njihovog Društva uvijek rado odazvati ovakvim i sličnim akcijama, ali i da se nadaju da će u buduće biti sve manje potrebe za akcijama čišćenja, a sve više svijesti o očuvanju prirode.

"Pozdravljam pravu aktivnost ove mlade organizacije i mislim da su izabrali pravi način da pokažu da je očuvanje vodenog resursa jedno od najbitnijih.Uvijek rado učestvujemo u ovakvim akcijama, ali se nadam da će ih u budućnosti biti sve manje, tačnije da će za njima biti sve manje potrebe, a da će očuvanja prirode biti sve više", kazao je Karadžić.

Akciju je podržala SO Danilovgrad, a učesnike je nakon čišćenja koje je završeno oko 14 sati, na plaži Jaz čekala riblja čorba.

Galerija