Kako će organizovati nastavu crnogorskog i dalje je enigma

Zavod za udžbenike je u šturom saopštenju poručio da je u crnogorskom standardnom jeziku predviđena ravnopravna upotreba jotovanih i nejotovanih oblika
50 pregleda 0 komentar(a)
novi udžbenik, Foto: Luka Zeković
novi udžbenik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.08.2011. 08:26h

Kakve će biti posljedice učenja i korišćenja i jotovane i nejotovane varijante crnogorskog jezika i kako će biti organizovana nastava i dalje ostaje enigma.

Odgovor na to pitanje “Vijesti” su pokušale da dobiju u Zavodu za udžbenike, iz koga su u šturom saopštenju poručili da je u crnogorskom standardnom jeziku predviđena ravnopravna upotreba jotovanih i nejotovanih oblika.

„Stoga je i ciljevima nastavnog programa za predmet Crnogorski jezik i književnost definisano da se učenici upoznaju s obje varijante, a nakon toga, opredijele se za korišćenje jedne od njih“, navode u Zavodu.

„Vijesti“ nijesu uspjele dobiti odgovor na pitanje da li mogu dobiti na uvid pitanja koja su zaposleni u školama postavljali Zavodu za školstvo i Ministarstvu prosvjete, nakon seminara o crnogorskom jeziku i da li su na ta pitanja nastavnog kadra institucije odgovarale.

Zaposleni u školama nijesu imali pravo da postavljaju pitanja na seminarima crnogorskog jezika, već su mogli slati pitanja putem mejla, nakon seminara.

Od Zavoda su “Vijesti” dobile samo informaciju da su realizovana 42 seminara na temu Crnogorski jezik u nastavi, kojima je obuhvaćen cijelokupni nastavni kadar koji predaje maternji jezik i književnost u osnovnim i srednjim školama.

„Seminare su pohađala ukupno 2.623 nastavnika. Nakon analize evaluacionih listi, dobijeni rezulat je pokazao da su polaznici sadržaj i kvalitet realizacije seminara visoko ocijenili“, poručili su iz Zavoda za školstvo.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: