Otvoren prvi Sajam knjiga u Kolašinu

Prema broju posjetilaca prvog dana Sajma, bilo je očigledno da Kolašinci, naročito oni mlađi, uvažavaju pisanu riječ
140 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2018. 14:09h

Čitanje knjiga nas vraća sebi i uči osvajanju prostora slobode - poručeno je sa otvaranja prvog kolašinskog Sajma knjiga. Tu manifestaciju, koja će, kako je najavljeno, postati tracionalna, organizovali su lokalni Centar za kulturu i podgorička izdavačka kuća „Narodna knjiga“. Sajam će trajati do 23. aprila, kada se obilježava Dan knjige.

Prema broju posjetilaca prvog dana Sajma, bilo je očigledno da Kolašinci, naročito oni mlađi, uvažavaju pisanu riječ. Oraganizatori se nadaju dobroj posjeti i narednih dana, jer je na štandovoima veliki izbor beletristike, klasične književnosti, dječjih knjiga...

Gorica Ilinčić iz Gradske biblioteke „Ljubo Anđelić“ podsjetila da se, prema odluci UNESKO-a, 23. april od 1995. godine obilježava kao Dan knjige i autrskih prava.

„Svrha tog praznika je skretanje pažnje i odavanje priznanja, kako knjigama, tako i njihovim autorima. Takođe, cilj je i da se podstaknu, naročito, mladi da otkriju zadovoljstvo čitanja. Čitanje nas vraća sebi, formira nam kritičko mišljenje, sliku o realnosti, omoguđava oslobađanje od predrasuda... Knjiga je i dalje najljepši poklon", rekla je Ilinčićeva.

Anita Đurović iz „Narodne knjige“, otvarajući Sajam, kazala je kako ta izdavačka kuća čini sve da olakša pristup čitalaca knjizi.

„Od 2002. godina, od kako smo aktivni na planu izdavštava, ostvarili smo zavidan izdavački fond. Ponosni smo na izdanja iz oblasti klasične književnosti, popularne psihologije, istoriografiji, književnosti za djecu. Objavili smo nekoliko sabranih djela domaćih i stranih autora. Da bismo olakšali pristup knjizi, okrenuli smo se modernom dizajnu, pa su naši prodajni prostori mjesto gdje kupci dolaze i da kupe i da se odmore", rekla je ona.

Galerija

Bonus video: